FANtv-nl-logo-mobile

Bamboes in de lage landen

De bamboe. Een plant die je doet denken aan verre oorden en pandaberen. Maar let op, er zijn wel degelijk bamboes die heel goed groeien en bloeien in ons koude kikkerlandje.

Veel mensen vergeten dat bamboes niet alleen in tropische gebieden gedijen. Maar de stevige grassoort heeft familieleden die juist in heel koude gebieden groeien. Een bamboe in Nederland kan daarom prima. Er zijn nogal wat verschillende soorten bamboe. De twee grootste soorten zijn de Fargesia en de Phyllostachus.


Fargesia
De Fargesia-soorten zijn bamboes die heel goed te gebruiken zijn in tuinen en op terrassen. Het is een stevige soort die niet woekert zodat je je buren niet ongewild opzadelt met bamboe. De Fargesia heeft veelal een fijn blad en is heel groen en vol en, niet onbelangrijk, winterhard.

Phyllostachus
De Phyllostachus-soorten zijn wat heftiger van uiterlijk. De dikke stammen geven direct een tropisch gevoel. De ruisende struiken dragen bij aan de sfeer en de plant biedt een prachtige schuilplaats voor vogels. Deze soort kan echter behoorlijk woekeren.

Een bamboesoort bloeit gemiddeld eenmaal per honderd jaar. De bloei kost de plant echter zoveel energie dat deze na afloop uitgeput afsterft. Maar niet zonder dat het zaad achterlaat waaruit zijn nageslacht weer op kan bloeien. Hieruit komt echter een bamboe voort die net even anders is dan de moederplant.

De Bamboe wordt ook wel wondergras genoemd. Dit vanwege de enorme groeikracht van de plant.

 

Een bamboe kan op een warme zomerse dag in ons kikkerlandje wel dertig centimeter de lucht in schieten. Een stam die een seizoen jong is, kan een lengte van ruim negen meter bereiken.

Voeding
Door zijn krachtige groei vraagt een bamboe nogal wat voeding. Bemest de bamboe bij voorkeur in het voorjaar. Doe dit niet te laat, omdat de plant dan blijft groeien en niet voldoende beschermt de winter ingaat. De meeste bamboes houden van een zonnige tot half beschaduwde standplaats, Fargesia murielae en Fargesia nitida en variëteiten daarvan doen het echter ook goed in de schaduw.

Snoei
Afgevroren, niet goed afgerijpte of oude, lelijke stammen kunnen in de late herfst en het vroege voorjaar weggesnoeid worden. Vind je dat een de bamboe te hoog is dan kun je deze van bovenaf en opzij inkorten. Dit bevordert het dichtgroeien van de plant, wanneer een dichte haag gewenst is.

Andersom kunnen opgaande halmen tot op gewenste hoogte van hun zijtakken ontdaan worden om een meer transparant geheel te krijgen of om de schoonheid van de stam mooier te laten uitkomen.

Bamboe geldt dan ook als een prachtig milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout, dat immers jaren nodig heeft om te groeien. Inmiddels bestaat er heel mooi glad plaatmateriaal gemaakt van bamboe en is er bamboelaminaat te verkrijgen. Het meubilair gemaakt van deze plant is duurzaam, onderhoudsarm en doet in niets meer denken aan de bamboestoelen uit de jaren zeventig. Wanneer je spreekt over duurzaamheid, dan spreek je zeker ook over bamboe!

Vergelijkbare artikelen