FANtv-nl-logo-mobile

De tuin door de eeuwen heen

Vroeger was de tuin eigenlijk alleen weggelegd voor de rijken der aarde. Bij hun grote landhuizen lagen lappen grond die ze als tuin gebruikten. Door de eeuwen heen is er veel veranderd.

Een tuin was vroeger om in te wandelen, te ontspannen en om naar te kijken. Deze mensen namen van hun verre reizen vaak planten mee om er mee te showen als ze eenmaal weer thuis waren.

  

De rest van het volk had geen tuin maar een moestuin, dat was bittere noodzaak. Door het verbouwen van groenten en fruit op het stukje grond bij hun huisje konden ze zichzelf en hun gezin in leven houden.

 

 

Naarmate het beter ging met de wereld en er dus meer geld ter beschikking kwam ontwikkelde die moestuin zich tot "echte" tuin. Eerst een stukje gras met een verdwaalde fruitboom, wat bloemetjes erbij, later wilde men ook zitten in de tuin en ontstonden de terrassen. Deze "echte"tuin ontwikkelt zich nog steeds.

 

 

Zo heb je nu grofweg twee manieren waarop er naar de tuin wordt gekeken. De kleinste groep houdt ervan lekker zijn handen vies te maken, weet hoe er gesnoeid moet worden, vindt veel verschillende bloemen leuk, ziet gras maaien als ontspannen. Kortom vindt het leuk om te tuinieren. Dat zijn mensen met tuinen zoals bijvoorbeeld dit: gazonnetje, kleine stenen, ronde vormen, veel bloeiende planten.

Het standaard achtertuintje
De grootste groep wil het liefst een onderhoudsvriendelijke tuin, weet er weinig van af en wil wel genieten, want een tuin is toch een extra leefruimte en moet er een beetje leuk uitzien. Deze groep gaat vaak voor grote elementen in de tuin; grote tegels en grote beplanting en dan veelal wintergroene soorten. Planten dienen niet als tapijt of accessoires/ als invulling maar als wand, meubelstuk of blikvanger.

Gingen meubels vroeger 's winters het schuurtje in omdat ze simpelweg niet buiten kunnen blijven staan, valt de keus nu vaker op meubels die tegen weer en wind kunnen en dus ook in de winter gewoon in de tuin kunnen blijven staan. Het tuinbeeld is dus zomers en 's winters hetzelfde; de wintergroene elementen en de meubels, alles blijft onveranderd.

 

 

 

 

De kleinste groep zal nooit verdwijnen, er zullen altijd mensen zijn die een stukje natuur in hun eigen achtertuin ambiëren. Deze mensen lezen tuinboeken, kijken naar tuinprogramma?s en geven geld uit aan hun tuin. De grote groep, echter, moeten een beetje geholpen worden. Zonder hulp zal een groot deel van deze grote groep zijn tuin vol storten met beton en zeg nou zelf een tuin zonder groen is geen tuin.

Waaruit moet die hulp bestaan? Deze groep moet leren welke planten sterk zijn, niet ziekte-gevoelig, makkelijk te onderhouden. De tuinontwerpen moeten worden afgestemd op de wensen van deze mensen. Een tuin zonder gras bijvoorbeeld scheelt wekelijks maaien, een tuin met grote groene hagen is makkelijker te onderhouden dan een tuin met borders vol vaste planten en maak een keuze voor traag groeiende planten, ook dat scheelt snoei werk en dus tijd! En de basisregels van het tuinieren moeten in hap klare brokken te leren en te vinden zijn.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl