FANtv-nl-logo-mobile

Een olijfboom in de tuin

Een grote olijfboom in de tuin. Veel mensen vragen zich af of zo'n tropische boom wel in een Nederlandse tuin past. Het kan gemakkelijk, maar je moet wel met een paar dingen rekening houden.

Een olijfboom kun je gemakkelijk in een Nederlandse tuin zetten, maar groeit inderdaad het beste in een tropische omgeving. Daarom is het belangrijk om goed op te letten dat je plant goed verzorgt. Doe je dit, dan zul je veel plezier hebben van je tropische olijfboom. Ze kunnen namelijk vele honderden jaren oud worden.

Hoogteverschil
In tropische gebieden is het vaak erg warm, dus ook erg droog. De olijfboom heeft zich daarop aangepast. Je moet daarom tijdens het planten ervoor zorgen dat de olijfboom iets hoger (ongeveer tien centimeter) staat dan de hoogte van je tuin. Zo zakt regenwater verder door naar beneden en blijft het water niet op de boom achter. Door de hoogte van de pot op te meten en daar tien centimeter af te halen weet je precies hoe diep het gat moet zijn.

 

 

Afwatering
Omdat olijfbomen van droogte houden is het belangrijk dat de grond rond de olijf niet te vochtig is. Daarom kun je het beste palmengrond gebruiken tijdens het planten. Deze grond is een stuk luchtiger dan gewone potgrond. Hierdoor kan het water dat tijdens regen op de grond valt beter weg. Ook in de winter is het belangrijk dat de grond een goede afwatering heeft, omdat de olijf anders dood kan vriezen.

Olijven
Over het algemeen is het klimaat in Nederland niet goed genoeg om er olijven aan te laten groeien. Daarvoor moet het veel warmer zijn. In de zuidelijke landen groeien ze wel aan de bomen, maar dan moet de boom tenminste vijf jaar oud zijn. Deze olijven zijn in eerste instantie groen en worden daarna zwart.

Snoeien
Omdat de olijfboom erg groot van worden (vijf tot tien meter) is het belangrijk dat je de plant elk jaar snoeit. Het snoeien gaat op dezelfde manier als bij de knotwilg. De grote takken onderaan zijn de belangrijkste: daarop groeien ieder jaar nieuwe takjes. Deze kleine takjes kun je dus gemakkelijk snoeien.

Winterhard
De olijfboom is in principe winterhard. Dat betekent dat je hem in de winter gewoon buiten kunt laten staan. Een beetje vorst vinden ze dan ook geen probleem. Gaat het heel hard vriezen? Dan kun je het beste een jute zak om de olijfboom doen en bescherm je hem tegen de vorst. Na de vorst kan de jute er weer af.

Vergelijkbare artikelen