FANtv-nl-logo-mobile

Speciale bomen voor in de tuin

Door het plaatsen van een boom creëer je hoogteverschillen en zorg je voor de nodige schaduw in je tuin. Een gewone boom kan altijd, maar waarom zou je niet kiezen voor een speciale boom?

Berken, beuken, esdoorns en eiken. Dat zijn gewone bomen die je overal wel tegenkomt. Maar wat vind je bijvoorbeeld van een aardbeiboom, een oude fruitboom of een kurkeik? Die bomen kom je veel minder vaak tegen, maar zijn net zo leuk!

De aardbeiboom 
Je moet de aardbeiboom niet verwarren met de aardbeienplantjes waaraan echte aardbeien groeien, want dit is iets heel anders. Aan deze boom groeien namelijk geen aardbeien.

De vruchten lijken er wel een beetje op, maar zijn het niet. De aardbeiboom komt niet vaak voor in Nederland en is daarom wel zo leuk. De boom kan tot twaalf meter hoog worden en bloeit van oktober tot maart.

De aardbeiboom komt voor in het Middellandse Zeegebied. De vrucht van de aardbeiboom is niet zoals de aardbei lekker zoet, maar eerder zuur. Maar dat betekent niet dat de vrucht niet gegeten wordt. In speciale winkels kun je jam van deze vrucht kopen en soms wordt hij ook verwerkt in wijnen en likeuren.

De kurkeik 
Altijd al willen weten waar die kurk vandaan komt die je in elke wijnfles tegen komt? Van de kurkeik! Elke tien jaar heeft de kurkeik genoeg kurk aangemaakt, zodat het van de bast gepeld kan worden. Dit moet heel voorzichtig gebeuren, omdat het weefsel van de boom anders beschadigt en de boom dood kan gaan.

De kurkeik is familie van de beuk en komt niet veel voor in Nederland. In het Middellandse Zeegebied vind je er wel veel. Daar worden ze gekweekt vanwege de kurk die de boom maakt. De kurkeik kan wel twintig meter hoog en heel erg oud worden. Zo haalt de kurkeik gemakkelijk de leeftijd van zestig jaar.

Een oude fruitboom
Je kunt ook een oude fruitboom in je tuin zetten. Deze bomen leveren voor de fruitkweker niet genoeg meer op, maar kunnen nog hartstikke goed in de tuin staan. Omdat de boom al op leeftijd is lijkt het net alsof hij al jaren in je tuin staat, je hebt elke lente mooie bloesem en als het goed is groeit er nog fruit aan ook.

 

Tags: bomen