FANtv-nl-logo-mobile

Is het een steen?

Nee, het is een levende steen! Dit vetplantje heeft zich volledig aangepast aan het warme klimaat in Afrika en heeft maar heel weinig tot geen water nodig.

Je moet wel goed kijken, want anders zie je het verschil niet eens. De Lithops of het Levende steentje lijkt wel héél erg op een steen. En dat is niet eens zo raar als je weet dat de plant van oorsprong voorkomt in rotsachtige gebieden in Zuid-Afrika en Namibië. Doordat het landschap daar een en al steen is, valt de plant niet op en wordt hij minder snel opgegeten. Lithops is trouwens een Grieks woord dat in het Nederlands steenachtig betekent.

Ingegraven

Nu denk je misschien dat de Lithops een klein plantje is. Maar dat lijkt maar zo. Vanwege de hoge temperaturen en droogte in Afrika heeft de plant zich als het ware ingegraven in de grond. Het enige wat je er nog van ziet zijn twee bolvormig afgeplatte, bijna samengegroeide bladeren.

Weinig water
De Lithops is erg gemakkelijk, want hij hoeft alleen wat water in de groeiperiode (zomer) van de plant. In de koude periode heeft de plant helemaal geen water nodig. 's Zomers geef je de plant wat water. Let hierbij goed op dat je de plant niet teveel geeft en laat de grond tussen twee keer watergeven opdrogen. Je kunt dit controleren door met een satéprikker in de grond te prikken. Als er zand aan zit, dan is de grond nog vochtig genoeg.

 

 

Tags: planten, vetplanten