FANtv-nl-logo-mobile

Stoer, sterk en landelijk kastanjehout

Wist je dat de Romeinen de omheining van hun kampen van kastanjehout maakten? Dan moet het wel erg sterk zijn, want je wilt toch een goede beveiliging voor je kamp?Juist omdat kastanjehout zo sterk is, plantten de Romeinen vroeger overal kastanjebossen aan. In Engeland en Frankrijk staan deze bossen nog steeds; in Nederland is er eigenlijk alleen nog zo'n bos te vinden bij Nijmegen.


Duurzaam
Deze bossen moesten verdwijnen omdat er in Nederland vaker voor andere houtsoorten wordt gekozen. Ook had Nederland de ruimte hard nodig voor huisvesting en landbouw. Dat is jammer, want kastanjehout is niet alleen erg sterk, het is ook nog eens erg duurzaam. Kastanjehout is zelfs een van de duurzaamste Europese houtsoorten (klasse II). Het hout kan onbehandeld in de tuin en blijft gemiddeld 15 jaar goed.


   


Stoer en landelijk
Juist het ruige, landelijke uiterlijk maakt kastanjehout zo populair. Er is wel een nadeel. Kastanjehout is niet erg goed tot planken te verzagen, dus moet het als rond hout worden gebruikt. Maar dat is meteen weer een voordeel, want daarom zien kastanjepaaltjes eruit alsof ze zo uit het bos komen. En geen enkel paaltje is hetzelfde. Daarom wordt het vaak gebruikt in bossen, dierentuinen en langs meren en sloten.


Mogelijkheden
Richtingaanwijzers in het bos, afrasteringen, schuttingen en dierenverblijven. Als je er een ergens ziet, is de kans groot dat het gemaakt is van kastanjehout. Maar ook bijvoorbeeld schuurtjes kunnen gemaakt zijn van kastanjehout. Het gaat dan vaak om de funderingspalen. De rest wordt dan afgewerkt met bijvoorbeeld lariks en eikenhout.


  

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl