FANtv-nl-logo-mobile

Rhododendron: Een boom van rozen

Is het een roos of is het een boom? De rhododendron is het volgens de Grieken allebei. 'Rhodos' betekent namelijk roos en 'dendron' is boom. Maar wat is het nou?

Een rhododendron, of vertaald uit het Grieks rozenboom, is eigenlijk een struik en bestaat in heel veel verschillende kleuren. Maar dat het een struik is, wil niet zeggen dat hij niet groot kan worden. Sommige soorten kunnen namelijk best heel groot worden.


Laagblijvend of niet 
Er zijn zo veel soorten rhododendrons, dat eigenlijk alleen een expert ze allemaal uit elkaar zou kunnen houden. Het is daarom vaak de vraag hoe groot je 'rhodo' zal worden. Gelukkig zijn de rhododendrons die je in het tuincentrum kunt krijgen over het algemeen laagblijvend. Deze worden vaak niet groter dan tachtig centimeter. Je hoeft ze dan ook eigenlijk niet te snoeien. Maar een keer in de vier jaar terugsnoeien kan natuurlijk altijd. Maar als je het doet, doe het dan direct na de bloei. Snoei de rhododendron tot aan een scheut bij een bladpaar.

Winterhard 
Van oorsprong komt de rhododendron uit Azië en Noord-Amerika. Dat zijn twee erg ver uit elkaar liggende gebieden en dat betekent dat elke struik een ander klimaat wenst. Sommige groeien alleen in tropische gebieden, anderen hebben liever een gematigd klimaat en sommigen groeien goed in koude klimaten. De rhododendrons die hier te koop zijn, zijn allemaal zo gekweekt dat ze goed in de tuin kunnen overleven. En vaak zijn ze winterhard.


   


Zure grond 
De grond waar de plant in staat is erg belangrijk om de plant te laten groeien. Deze moet zuur zijn en mag niet uitdrogen. Het is heel wat werk om de grond op precies de juiste zuurgraad te krijgen, maar gelukkig kun je in het tuincentrum hiervoor een speciaal grondmengsel krijgen. Maak een ruim plantgat, vul dat met zure potgrond en de plant doet het uitstekend.

Na een tijd is de werking van de potgrond over en zullen de wortels van de rhododendron in het gewone zand (waar veel kalk in zit) komen. Kalk zorgt er voor dat de plant langzaam maar zeker vergeeld. Je kunt dit oplossen door weer een gat te graven en het opnieuw te vullen met zure grond. Het kan ook anders! Leg gemaaid gras rond de rododendron. Omdat dit gras gaat rotten, wordt het zuur. Na een tijdje zal de rhodo het weer fantastisch doen!

 

Vergelijkbare artikelen