FANtv-nl-logo-mobile

Aucuba (Broodboom): Lekker makkelijk

Tuinieren is eigenlijk best moeilijk. Je moet rekening houden met de zon, de zuurgraad van de grond en je moet weten hoeveel water je moet geven. Geen zin in? Neem dan een aucuba!

De acuba is niet zo moeilijk. Hij groeit echt overal! Zelfs op plaatsen waar gras eigenlijk al niet meer kan groeien. Ook in drukke steden, waar veel luchtvervuiling is, kan de aucuba zonder problemen groeien. Deze oersterke groenblijvende struiken komen van oorsprong voor in China en Japan. In Nederland noemen we de struik ook wel Broodboom.

Groen blad
De naam aucuba komt uit het Japans en is afgeleid van het woord aokiba. Aoki vertaal je als groen en ba betekent blad. Groen blad dus. Het groene blad van de aucuba is geelwit gestippeld of gevlekt. Hierdoor valt hij goed op tussen andere planten.

 

Tweehuizig
In juli tot augustus zal de Aucuba gaan bloeien. Tenminste, dat zal hij alleen doen als er een mannelijke plant en een vrouwelijke plant bij elkaar zijn geplant. De vrouwelijke plant kan ook als enige paarsachtige bessen krijgen. Toch is er een soort van de aucuba die wel uit zichzelf kan bloeien. De rozannie. Deze vorm is hemafrodiet en mannelijk en vrouwelijk tegelijk.

Tags: planten