FANtv-nl-logo-mobile

Groenten om eenvoudig zelf te kweken

In een kas kun je heel goed een moestuin beginnen. Maar ook zonder kas kan het leuk zijn om je eigen groenten te kweken. Lees snel verder voor een inleiding in het groenten kweken.

groenten

Eigenlijk kun je bijna alle groentensoorten wel kweken. Je bent alleen wel afhankelijk van het weer. Omdat het in Nederland niet heel warm is, vallen een hoop groenten af. Ananas wordt bijvoorbeeld moeilijk. Maar eigen tomaatjes kweken moet kunnen lukken. Welke soorten zijn ook goed te doen?

Rucola 
Het duurt ongeveer vijf dagen voordat de rucolazaadjes ontkiemen. Laat ze hierna groeien tot ze ongeveer tien tot vijftien centimeter zijn. Rucola is lekker in de sla, maar kan ook als groente op zichzelf worden gegeten. De bladeren hebben een nootachtige, scherpe smaak. In rucola zit veel vitamine c, maar ook veel nitraat. Als je hier teveel van eet is het giftig, dus pas op.

   
Rucola en radijzen

 

Radijs
Radijsjes zijn vaak best scherp. Je kunt dit beïnvloeden door tijdens het kweken veel water te geven. Hierdoor worden de radijsjes minder scherp van smaak. Als je het goed doet, wordt je radijs rood. Maar je hebt ook witte radijzen.

Eet je eigenlijk alleen radijzen als hapje op verjaardagen? Jammer, want ze zijn erg voedzaam! De piramidebouwers aten het vroeger elke dag! 

   
Spinazie en wortels

Spinazie
De zaadjes van spinazie zijn rond of scherp. Dit is een groente die heel snel groeit. Vaak kun je de plantjes al vroeg in het voorjaar oogsten. Ondanks dat spinazie als allergezondste groente wordt beschouwd, werd het vroeger vooral gebruikt als laxeermiddel.

Wortel
Een wortel is heel erg populair in de Nederlandse moestuintjes. Je kunt de zaadjes al planten in januari en al heel snel zullen er wortelen zijn gegroeid. Het leuke van deze groenten is dat je ze direct op kan eten, als je ze uit de grond trekt. De wortels die nog in de grond zitten, zullen hierna beter gaan groeien. De oranje kleur komt door de stof caroteen die in de wortel zit.

Voor al het gereedschap, materialen, groentezaden en andere benodigdheden voor een groentetuin kun je goedkoop terecht bij de tuinwinkels.

Tags: Groentetuin