FANtv-nl-logo-mobile

De leuke leucothoe

De leucothoe is een van de weinige planten zonder Nederlandse naam. De Latijnse naam is in dit geval ook de Nederlandse. En deze naam is nogal moeilijk uit te spreken.

leucothoe

Leukotoe? Of is het leucofoe? Nee, je spreekt de naam uit als Lui-ko-toe-ee. Vroeger werd er een veel gemakkelijkere naam gebruikt voor deze vrolijk kleurende plant: andromeda. De naam leucothoe komt van de dochter van koning Archamus van Babylon. Zij was een van de geliefden van de god Apollo. Daarom begroef haar vader haar levend. Maar Apollo redde haar leven, door haar in een plant te veranderen.

Verkleuren 

Je herkent de leucothoe aan zijn groene lancet- tot eivormige bladeren. In de herfst verkleuren deze tot allerlei kleuren: donkergroen, lichtgeel, roze en allerlei roodtinten. Wanneer er jonge twijgen aan de leucothoe groeien, zijn deze lichtbehaard en donkerrood. Om de plant klein te houden, kun je elk jaar na de bloei de oudere takken afknippen. Gooi deze takken niet direct weg, je kun er bijvoorbeeld mooie bloemstukken van maken.


Zure grond
De leucothoe staat het liefst in een zure grond en houdt van water. Plaats hem in de schaduw, maar af en toe zon vindt je plant ook leuk. Hij gaat juist beter verkleuren als er veel zon op schijnt. Let wel op dat er niet te veel zon is, want dan zal hij uitdrogen. Kalk doet de plant ook niet veel goeds. Pas dus op dat je geen bijvoedmiddel gebruikt dat kalk bevat.

   

Een goede plek voor de leucothoe is bijvoorbeeld naast je rhodondendron of gaultheria. Deze planten houden ook van een zurige grond.

Vergelijkbare artikelen