FANtv-nl-logo-mobile

De wilde wingerd

Basisschool de wilde wingerd, bloembinderij de wilde wingerd. Naast dat de naam lekker bekt, is het een mooie plant die bijna in elk jaar getijde voor verrassingen zorgt.

In de lente kun je namelijk genieten van de groene gezaagde bladeren. Ga je meer richting de zomer, dan zullen ze rood verkleuren. In de herfst zijn de bladeren van de wilde wingerd op zijn mooist. Als je ook goed kijkt, zie je dat de plant familie is van de wijnstok. De naam wingerd is dan ook afgeleid van wijngaard.

Niet kieskeurig 
Dat is een van de redenen dat mensen kiezen om een wilde wingerd te planten. De wilde wingerd is een klimplant die zich bijna overal thuis voelt. Elke grondsoort is goed en of er nu schaduw, zon of halfschaduw is, het maakt de wingerd niets uit.  1. Snelgroeiend 
    Plant de wingerd bij een muur en je zult zien dat de hele muur binnen een jaar bedekt is. Het voordeel hiervan is dat er een soort isolatielaag ontstaat. Zo blijft de muur in de zomer een stuk koeler. Maar omdat 's winters de bladeren vallen, werkt die isolatie niet in deze periode. Een nadeel van de wingerd is dat hij gedurende de tijd kalk aan de muur onttrekt. Hiervan kan de muur iets minder stevig worden.
  2. Voetjes 
    De wingerd klimt doordat hij kleine voetjes aanmaakt als hij een voorwerp aanraakt. Deze voetjes worden tegen het voorwerp aangezet en lijmen zich als het ware vast. Zo kan de wingerd ook groeien tegen gladde muren. Hierdoor heb je een hogedrukspuit nodig, wanneer je de muur weer schoon wilt krijgen.


   


  1. Snoeien 
    Doordat de wingerd relatief snel groeit, moet hij wel worden bijgehouden. Pak gerust de snoeischaar, want dat is niet erg. Pas wel op dat je de wingerd niet bij een muur op het noorden plant, want dat is de enige plek waar de plant niet wil groeien.

 

Vergelijkbare artikelen