FANtv-nl-logo-mobile

De krachtige Ganzerik

 

De Ganzerik wordt ook wel Vijfvingerkruid of Potentilla genoemd. Deze plant wordt vaak gebruikt in steden omdat er niet veel aan gedaan hoeft te worden.

Ondanks het weinige onderhoud ziet de Ganzerik er bijna altijd goed uit. Een groot deel van de zomer draagt hij namelijk bloemen en is winterhard. Toch is de plant wel kieskeurig. Zo wil hij graag in de zon. Hij is dus niet geschikt om onder bomen te laten groeien. En onderhoud je de plant goed, dan word je beloond met elk jaar veel grote gele bloemen.Gematigd klimaat 
De Ganzerik is inheems onder andere inheems in Europa en China. Eigenlijk komt hij overal voor waar een gematigd klimaat is. Toch zijn er een aantal plekken in Nederland waar de plant bijna niet voorkomt. In het oosten, midden, noordoosten van Nederland en in de provincies Limburg en Flevoland zul je niet snel een Ganzerik vinden.

Naamgeving 
De naam Potentilla komt van het Latijnse potens (kracht). Dit heeft te maken met de medicinale werking van de plant. Zo kun je de wortel van de potentilla gebruiken bij maag- en darmklachten en diarree. Vijfvingerkruid komt van de bloemen. Deze hebben over het algemeen vijf bladeren. Maar toch zijn er ook soorten die er meer of minder hebben.


 

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl