FANtv-nl-logo-mobile

Agapanthus: plant van de liefde

De Afrikaanse lelie staat bekend als een echte plant van de liefde. Dit komt door zijn mooie wit en blauw hangende bloemen. De Latijnse naam is agapanthus, waarin ook de liefde verborgen zit.

Agapé betekent in het Grieks namelijk liefde. In het Nederlands willen we de plant nog wel eens liefdesbloem noemen. De Afrikaanse lelie, de naam zegt het al, komt uit Zuid-Afrika. Daar komt de plant in het wild voor in Swaziland en Transvaal. Hij heeft ronde bloemtrossen met veel bloemen in de vorm van een trechter.

Agapé betekent in het Grieks namelijk liefde. In het Nederlands willen we de plant nog wel eens liefdesbloem noemen. De Afrikaanse lelie, de naam zegt het al, komt uit Zuid-Afrika. Daar komt de plant in het wild voor in Swaziland en Transvaal. Hij heeft ronde bloemtrossen met veel bloemen in de vorm van een trechter.Zomerplant
De agapanthus is een echte zomerplant. Het liefst staat hij de hele dag in de zon. Dit betekent wel dat hij ook veel water nodig heeft. Om er voor te zorgen dat er veel bloemen aan de agapanthus komen, heeft hij naast veel zon een humusrijke grond met goede waterafvoer nodig. Een andere tip om veel bloemen te kweken is de grootte van de pot. Deze moet niet te groot zijn. Liever zelfs iets kleiner, dan te groot.


Overwinteren
In de winter kun je de agapanthus het beste in een pot zetten. Dit komt omdat hij niet winterhard is. Je kunt de pot dan het beste op een lichte plek zetten waar het niet te warm is. Water geven is dan ook bijna niet meer nodig. Wil je toch liever een agapanthus die ons klimaat beter kan verdragen, zoek dan naar een headbourne-hybride. Als alternatief voor de pot kun je ook stro gebruiken. Pak de plant ermee in en je hebt een goede kans dat hij de winter zal overleven.


  

Vergelijkbare artikelen