FANtv-nl-logo-mobile

Hulst: mooi en sterk

De hulst kent iedereen! Vooral met Kerstmis zie je de plant met zijn stekelige bladeren en rode bessen veel. Alleen zijn het dan vooral takjes. De echte plant kan wel tien meter hoog worden.Om de hulst in het wild tegen te komen, moet je het bos in. Want daar heb je de meeste kans dat je er een tegenkomt. Vooral in beukenbossen is de kans groot. Dat komt omdat daar vaak een zure zandgrond ligt die bijna altijd vochtig is. Maar ook de schaduw is goed voor de hulst.Overal inheems
Eigenlijk kan hulst bijna op elke plek groeien. Daarom is hij ook bijna overal inheems. Het is zelfs de enige wintergroene loofboom van Nederland. Dat zegt een hoop over de sterkte van de plant. Snoeien is ook geen probleem. Maar als je snoeit, snoei dan het liefst aan het einde van de zomer.


Bessen
Van hulst bestaan mannelijke en vrouwelijke planten. Als je wilt genieten van die mooi rode bessen van de hulst, is het slim om twee van deze planten dicht bij elkaar te zetten. Bedenk trouwens goed waar je de hulst plant, want hij is niet heel erg goed te verplaatsen.


  


Vermeerderen
De bloemen van de hulst zijn klein, wit en bestaan uit vijf blaadjes. Wil je de hulst stekken? Geen probleem. Knip een takje af en laat het een tijdje in het water staan. Je kunt ook gebruik maken van de zaadjes die in de bessen zitten. Daarvoor moet je wel eerst de bes laten verrotten. Hierna haal je de zaadjes uit de bessen en maakt ze goed schoon. Dit is belangrijk, want in de besjes zit een stof die het ontkiemen moeilijk maakt. Was hierna wel goed je handen, want de bessen zijn giftig.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl