FANtv-nl-logo-mobile

De kleine maagdenpalm: geneeskrachtig!

De kleine maagdenpalm is niet zoals de naam doet vermoeden een echte palm. Wel is het een groenblijvende heester, waarvan onderdelen gebruikt worden als potentieel medicijn tegen kanker.

De plant heeft kleine eivormige bladeren. De bloemen zijn wit of blauw en bloeien van januari tot half mei. De kleine maagdenpalm krijgt uitlopers die wel een halve meter lang kan worden. Deze uitlopers worden ook gebruikt voor de voortplanting.

 

 

Grote maagdenpalm 
In Nederland en België bestaat naast de kleine maagdenpalm ook de grote maagdenpalm. Deze is iets groter dan de kleine maagdenpalm. De bladeren zijn bijvoorbeeld drie keer zo groot als die van zijn kleine broertje.

Beschermd 
De kleine maagdenpalm, oftewel vinca minor, komt in Nederland niet veel voor in het wild. Daarom is de plant beschermd. Toch zie je hem veel terug in tuinen. Daar wordt hij veel gebruikt als bodembedekker. In België komt de plant trouwens nog wel veel voor in het wild.

Niet kieskeurig 
Oorspronkelijk komt de kleine maagdenpalm uit het mediterraan gebied. Hij is na de Middeleeuwen naar Nederland gekomen en hier in het wild gaan groeien. Dat kon gebeuren omdat de plant zich overal thuis voelt. Hij groeit goed in de schaduw, maar ook op zonnige plekken. Toch staat hij het liefst op een voedselrijke kleigrond. Daarom vind je hem in bossen, op heggen en hellingen.

Medicijn 
De plant wordt al jaren gebruikt als medicijn tegen allerlei kwaaltjes. Dit komt door de stoffen vinblastine en vincristine die in de plant zitten. Onder andere infecties, verkoudheid en klachten van suikerziekte zouden met de plant zijn op te lossen. Maar dat is niet het enige. Ook bij malaria en zelfs kanker schijnt de plant te kunnen helpen.

Online kopen

Kijk bij de online [plantenwinkels] om goedkoop een maagdenpalm of andere plant of boom te kopen.

 

 

Tags: planten