FANtv-nl-logo-mobile

Scheur je planten

Scheuren doe je in de auto. Op de weg! Of ook in de tuin? Je leest vaak dat je planten kan vermeerderen door ze te scheuren. Maar hoe werkt dat precies?

Vaste planten groeien vaak van het midden naar buiten toe. Dit betekent dat de buitenkant jonger is dan de binnenkant. Hierdoor kan het gebeuren dat de plant in het midden niet zo veel groeikracht meer heeft dan aan de buitenkanten. Om dit op te lossen zul je moeten scheuren. Door de wortels uit elkaar te trekken krijg je meerdere kleine plantjes. Deze zullen – nadat ze hersteld zijn – weer gaan groeien alsof het jonge plantjes zijn.

 

  

 

In de lente
Dit scheuren kan in twee periodes. De eerste, in de lente, heeft vaak de voorkeur. Dit komt omdat de gescheurde plant niet hoeft te overwinteren en dat hij door het zonnetje zichzelf snel kan herstellen. Scheur het liefst voordat de plant weer gaat groeien. Dit kun je doen door met behulp van je handen, een schep of een snoeischaar.

In de herfst
In de herfst kun je ook scheuren, maar dan moet je ervoor zorgen dat de gescheurde plantjes geen last hebben van vorst. Het is trouwens belangrijk om na scheuren de plant in voedzame grond te planten en hem veel water te geven. Dit helpt de plant herstellen. Knoppen die tot een maand na het scheuren aan de plant verschijnen kun je het beste afknippen. Op deze manier help je de plant zijn wortels te herstellen. Er gaat anders een hoop energie naar de knoppen. Ook bestaande knoppen kun je het beste verwijderen. Dit is zonde van de energie.

Vergelijkbare artikelen