FANtv-nl-logo-mobile

Callicarpa: onopvallend of niet?

Is het wel de moeite waard om iets over de Callicarpa te schrijven. Deze onopvallende plant heeft geen Nederlandse naam en heeft eigenlijk niets bijzonders. Of toch wel?

Voor de mooie bloemen hoef je Callicarpa niet aan te schaffen. En het is al helemaal niet aan te raden om de plant op een prominente plek in de tuin te zetten. De blauw, roze of witte bloemetjes die aan de plant komen zijn maar 5 millimeter groot.

 

Beautyberry 
Waarom dan toch een stuk over de Callicarpa op deze website? De plant heeft twee bijzondere eigenschappen waardoor het toch de moeite van het bespreken waard is. Als alle andere planten hun bladeren verloren hebben of uitgebloeid zijn, laat de Callicarpa zich zien. In september verschijnen er trossen met paarse bessen aan de plant. In de tuin is dit een erg mooi gezicht. De Amerikanen noemen de plant daarom ook wel Beautyberry.

Bitter
Deze bessen zijn er al eerder, maar zijn dan nog grijzig van kleur. Hoe mooi de bessen er uit zien, zo vies smaken ze. Vogels laten deze bittere besjes dan ook gewoon hangen.

Antimuggenmiddel
De tweede bijzondere eigenschap van de plant zit hem in vier chemische stoffen in de plant: spathulenol, intermedeol, callicarpenal en borneol. Deze stoffen zorgen ervoor dat insecten ver uit de buurt blijven. Daarom is het sap van de plant goed te gebruiken als afweermiddel. Muggen die malaria of gele koorts bij zich dragen, blijven daardoor ver uit de buurt. Ook een teek vindt het niet zo lekker ruiken.

Tags: planten