FANtv-nl-logo-mobile

Hoe kom je van mollen af?

Mollen. Het zijn leuke beestjes om te zien, maar je wilt ze liever niet in je tuin hebben. Door hun constante gegraaf komt je hele tuin ondersteboven te liggen.

Het beestje kan er ook niet zo veel aan doen. Hij is blind en leeft nou eenmaal onder de grond. Toch zijn de gangen die de mol graaft vaak goed zichtbaar. Vooral het einde of begin van zo'n gang is goed te herkennen. Een molshoop. Een hoop uitgegraven zand.

 

 

Weg met die mol!
Het kan zomaar gebeuren. Je ziet een molshoop in de tuin. Midden in je mooie grasveld. Zonde natuurlijk! En als je niet oppast worden het er straks nog veel meer. Het is dus tijd om actie te ondernemen. Weg met die mol!

Manieren
Er zijn een aantal manieren om van een mol af te komen. De simpelste: plaats een mollenklem. Dit is nou niet de diervriendelijkste manier, want de mol brengt het – na het klemmen - er vaak niet levend vanaf. Je kunt ook kiezen voor chemische pillen die uit aluminiumfosfide bestaan. Ook niet diervriendelijk, want als je deze in de gang stopt ontstaat er fosforwaterstofgas. Dit doodt niet alleen de mollen, maar ook alle andere dieren in de grond.

Een diervriendelijker alternatief is de vangkooi. Zet de kooi in de gang en als de mol er doorheen probeert te lopen, zal hij dichtklappen. Op deze manier kun je de levende mol ergens anders weer uitzetten. Zorg wel dat je de kooi tijdig controleert, want de mol houdt het niet lang levend vol.

 

 

Wegjagen
Waarom zou je een mol vangen als je hem ook weg kunt jagen? Daar zijn een hoop manieren voor. Omdat mollen niets kunnen zien, moeten ze op andere manieren de omgeving verkennen. Dat doen ze met gehoor, gevoel en reuk. Door geluid, trillingen of stank te veroorzaken, is de kans groot dat de mol het hazenpad kiest.

 

Geluid
Door een fles zonder bodem in de molgang in te graven ontstaat er een fluitend geluid. Wij vinden dit geluid niet fijn, de mol al helemaal niet. Je kunt hetzelfde effect bereiken door een ijzeren stok in de molgang te steken. Klop hier regelmatig op en het zal gaan galmen beneden. Of gebruik een wenskaart! Ken je ze? Die irritante kaarten die een muziekje gaan spelen als je ze opent? Sloop het dingetje dat de muziek maakt uit de kaart en stop hem onder de grond. Gemiddeld hoort de mol twee maanden lang het melodietje. Hij zou wel gek zijn als hij nu geen ander plekje zoekt!

 

 

Geur
Het is ook mogelijk de mol weg te jagen door een stank te verspreiden. Je kunt dit doen door stukjes knoflook of mottenballen in de molgang te stoppen. Zorg er wel voor dat de gang weer dicht zit, zodat de lucht zich goed kan verspreiden. Ook een zwavel-rookbom is een goede optie. Zorg er wel voor dat de gangen goed dicht zitten, anders zit je zelf ook met de stank.

Je kunt ook gewoon keizerskronen of kruisbladwolfsmelk planten. De bloembollen van de keizerskroon en de wortels van de kruisbladwolfsmelk zorgen voor een bepaalde stank. Let wel op met de kruisbladwolfsmelk, want dit is een giftige plant.

Vergelijkbare artikelen