FANtv-nl-logo-mobile

Lekker fruit, maar geen vrucht

Een aardbei, een appel, een ananas en een beukennoot. Hoe lekker ze ook zijn, eigenlijk zijn het geen echte vruchten. Het zijn schijnvruchten! Ze lijken er op, maar zijn het niet.

 

Maar een aardbei groeit toch aan een aardbeienplant? En een appel toch in de appelboom? Ja dat klopt, maar toch zijn het geen echte vruchten. Een vrucht is namelijk de manier van de plant om zich voort te planten. Met een aardbei kan dat helemaal niet.

Bloembodem
Misschien weet je nog van vroeger dat er allemaal kleine bloemetjes aan de aardbeienplant zitten. Die bloem verandert langzamerhand in een aardbei. En dat is nou precies de reden waarom de aardbei geen vrucht is. De aardbei is namelijk de bloembodem.

 

  

 

Op de aardbei
Uiteindelijk zitten er op de aardbei wel zaadjes. Ken je ze, die groene pitjes? En bij de appel? Daar zijn het de pitjes in het klokhuis. Je zou kunnen zeggen dat een echte vrucht alleen maar ontstaat door het vruchtbeginsel en het zaadbeginsel. Omdat bij aardbeien en appels de bloem een groot deel van de vrucht is, mogen de aardbei en de appel officieel geen vrucht worden genoemd.

Vergelijkbare artikelen