FANtv-nl-logo-mobile

Tips tuinverlichting

Tuinverlichting heeft vele functies. Het beschermt je huis tegen inbrekers, het zorgt er voor dat je in het donker heelhuids je voordeur bereikt, je kunt buitenverlichting gebruiken om in de zomer tot laat in de avond buiten te zitten.

Ook kun je tuinverlichting gebruiken om je tuin heel mooi uit te lichten. We kijken hier naar de verschillende soorten tuinlampen en hun eigenschappen.

tuinverlichting

Lantaarns
Een lantaarn wordt meestal functineel gebruikt om tuinpaden en opritten te verlichten. Plaats staande lantaarns langs een tuinpad en je kunt veilig, zonder te vallen, de weg vinden. Er zijn klassieke lantaarns te koop, maar ook veel moderne RVS lantaarns en tuinlampen.

Wandlampen
Wandlampen worden vaak in kleinere tuinen gebruikt in plaats van een lantaarn. In een kleine tuin is een wandlamp bij de deur vaak al genoeg om de tuin en het pad te verlichten. Op het terras geeft zo'n wandlamp goed licht om bij te lezen. Wandlampen met een bewegingssensor worden vaak gebruikt als beveiliging tegen inbrekers.

Voor alle buitenlampen geldt dat de kleur van het licht sterk bepalend is voor de kleur die het uitstraalt. Wit licht is praktisch maar oogt koel. Geel licht toont warm en romantisch. Met de kleur van de lamp zelf en de kleur van de beglazing kun je de kleur van het licht bepalen.

Tuinspots
Tuinspots zijn niet zoals bovenstaande lampen functioneel, maar worden voor hte mooi geplaatst. Planten en bomen kun je met spots heel mooi uitlichten. Als je spots in de tuin gaat plaatsen kun je het beste eerst een lichtplan opstellen. Kijk daarbij goed waar je spots plaatst en wat je op welke manier uitlicht. Overdrijf ook niet met tuinspots. Een overdaad aan lampen geeft veel te veel licht. Kies liever voor enkele subtiele lichtbronnen die beelden of je mooiste planten onder de aandacht brengen. Een tuin met lichte en donkere delen is veel mooier en sfeervoller dan een tuin die in zijn geheel vol in het licht staat.

Richtbare tuinspots zijn te prefereren boven spots die alleen op een vast punt schijnen, Je kunt met het licht spelen en je lichtplan aanpassen als de begroeiing ook veranderd. Een tuin is immers een levend iets.

Let er bij spots op de vorm van de lichtbundel. Deze kan smal of breed zijn. Brede lichtbundels zijn mooi als je iets breeds als een haag, een groep struiken, een vijver of een grote boom wilt uitlichten.

Hou er met het maken van het lichtplan rekening mee dat de lampen niet mogen verblinden. Een tuinspot die richting een raam schijnt is niet aan te raden.

Grondspots
Grondspots verwerk je in de grond. Overdag zie je ze daardoor nauwelijks, maar in het donker kunnen ze zowel functioneel als mooi zijn. Ook met grondspots kun je een tuinpad markeren, maar je kunt ze ook gebruiken om bomen en struiken van onder uit te lichten.

Led en solar verlichting
Tuinlampen en andere buitenlampen maken heel wat branduren. 's avonds zijn ze al snel een paar uur actief, en veel mensen laten hun buitenverlichting zelfs de hele nacht branden. Kies dus voor zuinige spaarlampen of led-lampen. Vooral de laatste zijn erg zuinig. Helemaal goedkoop zijn de solar-lampen want die gebruiken helemaal geen energie (behalve de energie die ze zelf opwekken). Helaas is de lichtopbrengst van deze lampen vrij mager.

Tuinlampen kopen
Mooie buitenlampen in alle soorten kun je goedkoop kopen bij de aanbevolen tuinwinkels.

Tags: lampen, buitenverlichting,