FANtv-nl-logo-mobile

Betere WiFi in de tuin

In de zomer lekker met de laptop of smartphone in de tuin wat internetten. Wie wil dat nou niet. Maar oh, wat is je WiFi daar buiten traag! Gelukkig is dat makkelijk te verhelpen.

wifi tuin

Je kunt bijvoorbeeld een krachtigere router plaatsen. De meeste mensen maken gebruik van de router/modem die ze van hun provider krijgen, maar dit zijn niet de meest krachtige routers. Met een high-end router (een meer professioneel model) kun je aanmerkelijk betere prestaties halen. Kies bijvoorbeeld voor de Asus RT-AC87U met 4 antennes (als best getest door de Consumentenbond) of de Netgear Nighthawk X4. Hiermee kun je zo'n 25 meter prima overbruggen, maar daarna zakt de capaciteit heel snel terug.

router
Asus router

Het is daarom erg belangrijk een goede plek voor de router te kiezen. Een centrale plek in huis of juist aan de achterzijde van het huis. Of misschien wel op de eerste verdieping, zodat je ook op zolder een betere verbinding heeft. Een router hoeft niet persé op de plek te staan waar je internetverbinding je huis in komt, je kunt ook een kabel trekken tussen dit punt en de plek waar de router komt.

Je kunt ook een extra apparaat op die plek plaatsen. Een accesspoint. De router blijft dan op de oude plaats staan, en je trekt een kabel naar het accespoint dat een plaatsje krijgt op de ideale plek in huis.

Maar niet iedereen zit te wachten op de aanschaf van een andere (betere) router of accesspoint, of op het trekken van draden door huis. Je kunt ook gebruik make van een repeater, of - met andere woorden - van een versterker. Een repeater pikt het WiFi-signaal op en geeft het weer in volle sterkte door.

Er zijn WiFi repeaters die maar een paar tientjes kosten, maar kijk uit, deze goedkope WiFi-repeaters gebruiken alleen de 2,5Ghz frequentie. Ze zenden en ontvangen dus op dezelfde frequentie waardoor de bandbreedte voor slechts minder dan de helft gebruikt wordt. Dit kost veel van de snelheid.

wifi repeater
Cross band WiFi repeater

Duurdere repeaters (we praten dan over prijzen van boven de 100 euro) hebben dat nadeel niet. Ze gebruiken aparte frequenties voor het zenden en het ontvangen (cross band) en dat merk je in de snelheid. Als je naar prijs / kwaliteit kijkt zijn deze repeaters echter wel de beste optie als je een sneller WiFi signaal in de tuin wilt hebben.

Repeaters, router, accesspoints en andere computerapparatuur koop je voordelig bij de ze beste computerwinkels.

Tags: netwerk, WiFi