FANtv-nl-logo-mobile

Zevenblad (Aegopodium Podagraria)

Zevenblad is berucht als hardnekkig onkruid. Maar het is ook een kruid dat ontstekingen remt en kalmeert. Ook kun je het als kompres op beten en brandwonden gebruiken.    

Zevenblad groeit in de vrije natuur, in bosachtige gebieden en verlaten terreinen. Het is een kruidachtige plant met kruipende wortels en is moeilijk te verwijderen. Hierdoor is hij niet echt geschikt voor de tuin.


In de Middeleeuwen werd deze plant gekweekt in kloostertuinen als middel tegen jicht. Zevenblad werd ook wel bisschopskruid genoemd, waarschijnlijk omdat veel bisschoppen last hadden van jicht, doordat ze nogal van een stukje vlees en een alcoholisch drankje hielden.


Het kruid is ontstekingsremmend met een licht kalmerende werking. Het wordt al eeuwen gebruikt tegen jicht, ischias en reuma. Als aftreksel of kompres kun je zevenblad op beten en brandwonden gebruiken.Recept Zevenblad-thee
Gebruik voor de thee, de jonge bladeren van de zevenblad. Hierin zitten de meeste geneeskrachtige stoffen van het plantje.
Hiervoor heb je nodig:
• 30 gram verse kruiden of 20
• gram gedroogde kruiden.
• 6 deciliter water


Snijd de bladeren fijn. Verwarm een pot op het vuur en doe hier de kruiden en het water in. Breng het aan de kook en laat het vervolgens tien minuten koken. Giet de thee door een zeef in een kopje en voeg naar smaak honing toe.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl