FANtv-nl-logo-mobile

Dille (Plantago Major)

Dille heeft vele geneeskrachtige werkingen. Zo heelt het kleine wondjes. Daarom hier o.a. het recept voor Dille-aftershave.

De Indianen hebben met alle mogelijke delen van deze plant geëxperimenteerd. Ze kookten de bladeren, schors en twijgen tot een bijzondere toverdrank waarmee ze diarree, bloedingen, brandwonden en zwellingen te lijf gingen. Al snel werd deze plant geliefd bij de kolonisten van de Nieuwe Wereld. Zij verdreven hun spierpijn door armen en benen ermee in te wrijven. Het verlichtte ook bij insectenbeten, het voorkwam infecties bij snijwonden en was behulpzaam bij het overwinnen van de verschrikkingen van het westen.Door de goede verhalen van de kolonisten werd de Toverhazelaar al spoedig een geliefde plant bij een breed publiek. Mannen gebruikten extracten als aftershave vanwege de verzachtende en genezende werking bij kleine huidwondjes, vrouwen reinigden hun gezicht met hamamelismelk, dat ook nog een lekker geurtje bezat.

Dille helpt bij overtollige darmgassen, is hoestwerend en is rijk aan vitamine C. het helpt ook bij spijsverteringsproblemen. De zaden als thee gebruikt, bevorderen een goede nachtrust en zijn dus anders gezegd slaapverwekkend. Ook bij borstvoeding is dit kruid goud waard.

Dille-aftershave
Van kruiden kun je natuurlijk ook iets anders maken dan een tinctuur, thee of zalf. Deze dille-aftershave geeft je niet alleen een lekker geurtje, maar het werkt ook verkwikkend, waardoor je 's ochtends meteen wakker wordt. In deze aftershave zit toverhazelaar (hamamelis virginiana) en dat is een winterbloeiende struik.Recept Dille-aftershave

 • 50 gram dillezaad 
 • 1 eetlepel honing 
 • 6 deciliter bronwater 
 • 1 eetlepel hamamelis hydrolaat

Werkwijze

  • Breng het dillezaad met de honing en het water in een steelpannetje aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken. 
  • Laat het mengsel in de pan afkoelen en voeg dan de toverhazelaar toe.
  • Zeef de afgekoelde vloeistof in een fles en bewaar die in de koelkast.
     
  • Bewaar de aftershave in de koelkast, zodat het lekker blijft ruiken en verkwikkend werkt.

Vergelijkbare artikelen