FANtv-nl-logo-mobile

Pepermunt (Mentha piperita)

Pepermunt is meer dan een ingredient voor snoepjes. Het is een kruid met tal van geneeskrachtige eigenschappen.


Volgens een oud Grieks godenverhaal is de pepermunt ontstaan door een ruzie tussen twee vrouwen. Hades de Griekse god van de onderwereld, werd verliefd op een mooi meisje dat Mentha heette. De vrouw van Hades maakte hierdoor hevig ruzie met Mentha. Hades probeerde de ruzie te sussen, maar dit lukte niet. Hij besloot om het meisje Mentha te veranderen in een mooi plantje, die de naam kreeg van het meisje.Zo zijn er nog veel meer verhalen over pepermunt, waaruit blijkt dat munt een gewaardeerd kruid is. De Romeinen brachten ook hun wijnen en sauzen met munt op smaak. Toen echter vrouwen die wijn dronken met de dood werden bedreigd, camoufleerden stiekeme wijndrinksters hun adem door op een mengsel van munt en honing te kauwen.


Pepermunt bloeit van juli tot en met september met kleine violette bloempjes die zich pas laat in de zomer ontluiken. De planten kunnen meer dan 45 centimeter hoog worden en hebben stevige, sterke wortels die zich onder de grond verder verspreiden en nieuwe loten uitzetten. De bladeren zijn mintgroen en staan kruisgewijs tegenover elkaar op de stengel.Recept voor een kompres van pepermunt
Een kompres van pepermunt heeft een verkoelende werking bij warme pijnlijke gewrichten, veroorzaakt door artritis en helpt tegen hoofdpijn en prikkelbaarheid. Voor de kompres maken we eerst een tinctuur.


Benodigdheden:  • 200 gram gedroogde pepermunt 

  • 2,5 deciliter alcohol 

  • 7,5 deciliter water

Doe de gedroogde pepermunt, alcohol en het water in een pot met deksel. Schud het goed door elkaar en laat het 14 dagen op een donkere plek staan. Zeef het mengsel en giet het in een fles. Druppel wat van de tinctuur op een doek of handdoek en zwachtel het om de pijnlijke plek of leg het op je voorhoofd. Je zult merken dat je meteen tot rust komt.Andere toepassingen van pepermunt
De bladeren worden gebruikt bij de behandeling van spijsverteringsproblemen, omdat ze een krampontheffende werking hebben die de darmen kalmeert. Pepermunt heeft een transpiratiebevorderende werking en wordt daarom ook toegepast, als bijvoorbeeld thee, om de koorts te verlagen bij verkoudheid en griep. Gebruik pepermuntolie om ontstoken gewrichten te masseren.

Vergelijkbare artikelen