FANtv-nl-logo-mobile

De Voortuin opvrolijken

De voortuin is het visitekaartje van je huis. En dat niet alleen: leuke, verzorgde voortuinen zorgen ervoor dat de hele buurt gezelliger wordt om in te vertoeven.

Toch laten veel mensen de voortuin voor wat hij is. Hij wordt vaak gelaten zoals hij bij betrekking van de woning gevonden werd. Hij wordt bijna volledig bestraat of weinig creatief aangekleed.

De door ons onder handen genomen voortuin was helemaal kaal. Maar dat duurde niet lang meer. Er is gekozen voor vooral blauwe beplanting. In de border: De Gentiana met een felblauw bloemetje, zo blauw dat het bijna nep lijkt. En de Caryopteris 'Heavenly Blue', deze is hoger dan de Gentiana en iets paarser. 

    

Als klimmer, hier verwerkt in de erfafscheiding een blauwe Clematis. De Clematis kun je overigens in heel veel verschillende kleuren, soorten en maten krijgen. Voor ieder wat wils.

    

Voor hoogte in de tuin is twee keer de Carpinus betulus 'Frans Fontaine', ofwel de zuilvormige haagbeuk gebruikt. Op deze manier heb je wel hoogte in de meestal betrekkelijk kleine voortuin. Het voordeel van de zuilvormige haagbeuk is dat hij in de breedte niet veel ruimte inneemt en groeit hij je boven het hoofd, je kunt hem ongeremd snoeien. And last but not least: een haag van de beuken: De Fagus sylvatica.

Bijzonder in deze specifieke voortuin zijn de twee, op het oog, melkwitte potten. Deze plantenbakken geven licht en dat ook nog in iedere gewenste kleur. De pot komt met twintig voorgeprogrammeerde lichtprogramma's en je kunt zelf zo'n programma samen stellen door zelf kleuren en het tempo van de kleurwisselingen te bepalen en vast te stellen met behulp van de afstandbediening. Ook kan de verlichting worden vastgezet op een kleur.

Ze zijn gemaakt van robuust polyethyleen dat onbreekbaar is en tegen vorst kan. De pot is dus binnen en buiten te gebruiken.

Tags: metamorphose