FANtv-nl-logo-mobile

Badkamertuin, van binnen naar buiten

De tuin is een echte nieuwbouwtuin; standaard schutting, veel zand en doorsnee bestrating. Dit kan dus wel wat spannender. Jurgen en Raymond gaan een buitenkamer maken!   


Het plan
In de tuin van Tristan en Tessa in hoofddorp gaan Jurgen en Raymond een soort buitenkamer maken. De sfeer van de huiskamer wordt naar buiten doorgetrokken. De schutting wordt weggewerkt achter gestuukte wanden. Er komt een badkamer in de tuin, compleet met douche en wastafel. Voor de bestrating is de keus op natuursteen gevallen. Planten in potten en in de volle grond. En de wand die dwars de tuin in komt, zorgt voor spanning omdat hij je zicht onderbreekt.Week 1
Voordat het echte werk kan beginnen, moet eerst de schutting worden recht gezet. Span een koord en je ziet hoeveel de schutting moet worden verplaats. Om deze te verzetten, worden er gaten gegegraven bij de buren. Bij het graven van het gat, moeten de heren wel goed opletten dat ze het gat niet dieper maken dan de paal staat. Gebeurt dat wel, dan is er kans dat de paal verzakt en de hele schutting met zich meetrekt. De tegels die nu in de tuin liggen gaan eruit. Jurgen kan ze prima gebruiken om het gat bij de palen van de schutting op te vullen. Druk de tegels tegen de palen aan en je krijgt een strakke muur.


   


Het is geen goed idee om het stukwerk direct op de schutting aan te brengen. In de schutting zit teveel beweging. De kans is groot dat het stukwerk gaat scheuren. Er komt een constructie voor de schutting te staan. De constructie maken we van houten palen die rechtop in de grond gaan verbonden door liggers. Bovenop alle staande palen komt weer een paal om de constructie sluitend te maken. Tegen dit geraamte schroeven we cement gedragen platen. Dit zijn bouwplaten speciaal voor buiten. Ze zijn weer- en windbestendig. En deze platen gaan we stuken.


   


Maak het stuukmortel aan volgens de verpakking. Goed mengen met een boormachinemixer. Schep met de troffel stuukmortel op het spaarbord. Breng dit met de metalen plakspaan grof aan op de muur tot de opgebrachte geleidelatten geheel zijn ingebed. Doe dit met een draaiende beweging en werk van onder naar boven. Op de eerste laag komt een wapeningsmat. Deze zorgt voor extra stevigheid en voorkomt scheuren in het stukwerk. Over de wapeningsmat komt nog een laag.


Week 2
Jurgen begint aan de basis van de badkamer. Er wordt een geul gegraven van ongeveer 30 cm diep dwars door de tuin. Deze is voor de leidingen in de badkamer. Graaf het zandbed uit tot de kleilaag. Ga je dieper dan verzakken de leidingen op ten duur. De leiding komt in een mantelpijp. Deze is dik en stevig en in de pijp is nog genoeg ruimte voor extra leidingen. Wil je in de toekomst nog meer leidingen aanleggen dan hoef je niet de hele tuin open te graven.


  


Jurgen gaat verder met het badkamer gedeelte. Eerst moet bepaalt worden waar het overtollig water naar toe loopt. Ook tegen het schuurtje komen gipsplaten. Jurgen gaat een afvoer maken. Er loopt al een bestaande hemelwaterafvoer van de schuur. Jurgen graaft deze uit. De afvoer wordt doorgesneden en dan kun je eenvoudig verschillende koppelingen hier op aansluiten. Een hemelwaterafvoer is alleen voor schoon water, zoals kraanwater en regenwater dus het is niet de bedoeling dat chemicaliën worden afgevoerd. Als dit is gedaan, gaat Jurgen verder met het stuken van de wanden.


   


Inmiddels in Raymond begonnen met de bestrating. In de tuin komt een leisteen. Door het zandbed wordt cement geharkt. Op deze manier wordt het zandbed gestabiliseerd. De onderplaat wordt hard en de stenen gaan niet kantelen. Ook komt het cement tussen de voegen waardoor onkruid er niet tussendoor groeit.


Week 3
Deze week wordt de schutting geschuurd en geschilderd. De schutting krijgt een cementachtige look. Daarna worden ook de gestuukte wanden geschilderd met een licht gele muurverf.


  


Raymond gaat verder met de bestrating. Als hij daarmee klaar is, behandeld hij de natuurstenen tegels met een speciaal middel, dat ervoor zorgt dat het overtollige voegsel straks gemakkelijk te verwijderen is. Daarna kan het voegen beginnen.


Het voegen van de ruimtes tussen de tegels is niet persé nodig, maar het ziet er wel een stuk strakker uit en het voorkomt onkruid. In dit geval wordt er een voegmiddel met epoxyhars gebruikt. Dit is veel elastischer dan cement. Het grote voordeel is dat je geen last hebt van scheuren. Bovendien is het waterdoorlatend, zodat er geen water op de bestrating blijft staan.


  


Jurgen gaat verder met de badkamer. Het blad waarop de wasbak komt wordt gemaakt van hout. Dit wordt vervolgens ook gestuukt op dezelfde manier als de wanden. De waterleiding is vorige week gelegd.


  


De badkamer kan betegeld worden. Hiervoor gebruikt Jurgen matten van mozaïek tegels. Deze matten zijn eenvoudig te leggen en het lijken net allemaal kleine mozaïek tegeltjes. Ook kun je de matten gemakkelijk doorknippen. Erg handig voor hoekjes en randen. Als de badkamer betegeld is, kan begonnen worden met het voegen. Als dit gebeurd is, kan de douche en kraan worden aangesloten op de waterleiding.


Week 4
De tuin is bijna af. Een tuin is geen tuin zonder beplanting. Er komen planten in de volle grond en in potten. Jurgen en Raymond werken van huis uit naar achter. Als eerste krijgt de hulst een plekje.


  Als afscherming van de badkamer komt een taxushaag. De Taxus bacatta is 80 bij 100 cm. In het najaar zijn er genoeg mooie planten verkrijgbaar. In tegenstelling tot het voorjaar waar iedereen massaal naar het tuincentrum gaat om in te slaan. De taxus laat zich goed snoeien en vormen. Taxus staat het liefste op een licht beschaduwde plaats. Er zijn mannelijke en vrouwelijke bomen. De mannelijke bomen dragen beschubde kegels. Vrouwelijke bomen dragen felrode bessen.


  


Bij de doorkijk komen sierappeltjes en een nieuw soort siergras met een metaalachtige kleur. Voor een mooi en vol resultaat moet je de beplanting driehoeksverband planten. In de grote potten komen Abelias's voor de kleur. Dit kleine heestertje houdt van volle zon, maar staat wel graag beschut.


De Viburnum tinus komt helemaal achterin te staan. Van oorsprong komt deze heester uit het mediterrane gebied en is wintergroen. In februari en maart zit de Viburnum vol bloemen. De Viburnum plant je op een beschutte plaats in de volle zon. Met de beplanting is deze tuin af!

Vergelijkbare artikelen