FANtv-nl-logo-mobile

Een Hip Hollandse tuin

Rood, wit en blauwe violen, uitzicht over een Amsterdamse gracht, een dak met dakpannen en een grasveld met knotwilgen. Alles in deze Hip Hollandse tuin wordt typisch Nederlands.

Het plan 
Koeien, knotwilgen en kinderkoppen. Allemaal typisch Nederlands. Met deze tuin gaan we terug in de tijd. Terug naar de tijd dat het stedelijke Amsterdam nog een stuk minder stedelijk was. Om te beginnen wordt er een overkapping aan het huis gemaakt. Hiervoor gebruiken we zware houten palen en Oudhollands rode dakpannen. Onder deze overkapping komt een terras van natuursteen.

Om lekker van het ochtendzonnetje te kunnen genieten komt er een terras van houten planken bij de schuur. De nu nog lelijke schuur krijgt een kleurtje en wordt Oudhollands groen. Tegen de schuur komt liguster, Nederlandser kan het bijna niet. Op de schuur maken we een vlag van violen: rood, wit, blauw.

Om de lelijke achterwand weg te werken is er gekozen voor Amsterdamse grachtenpandjes met licht erachter, net of je over de grachten uitkijkt. Verder zal het gras, compleet met grasbank en knotwilgen de poldersfeer in deze tuin hem helemaal maken tot wat hij is: een Hip Hollandse tuin!

Week 1 
Voordat kan worden begonnen moet de tuin eerst worden leeggehaald. En dat is nog een heel karwei! Het huis is namelijk zo hoog dat alles met een torenkraan weggetakeld moet worden. Ook wordt de tuinbodem grondig geïnspecteerd. Het is erg belangrijk dat je weet of de grond goed genoeg is voor de planten die er in komen. Er worden daarom twee grondmonsters genomen. Een van de plek waar de planten komen en een van de plek waar het gras moet komen.

   

De vloer van de veranda wordt gelegd met kinderkoppen. Dit zijn stenen die vroeger erg populair en daarom erg prijzig waren. Maar omdat de kinderkoppen in België de laatste tijd uit het straatbeeld verdwijnen, zijn ze er nu in overvloed. Doordat elke kinderkop een andere maat heeft, worden ze een voor een op hoogte getikt. Ook wordt een begin gemaakt met de aanbouw van de overkapping en wordt de bovenkant van de schutting dichtgetimmerd.

Week 2 
De palen voor de overkapping staan en het frame voor de dakpannen is gelegd. Nu kan er begonnen worden met het plaatsen van de dakpannen. Deze worden van onderaf één voor één gelegd. Dit is belangrijk in verband met de regen. De regen stroomt dan van boven naar beneden en kan er niet tussen zakken. In het midden van het dak komen doorzichtige dakpannen. Daar is voor gekozen om wat meer licht onder de overkapping te krijgen.

   

De stenen vloer is zo goed als af. Omdat de stenen allemaal van grootte verschillen zal de vloer nooit helemaal recht zijn. Deze natuurlijke hoogteverschillen zorgen voor een chique uitstraling. Verder blijkt er nogal wat mis te zijn met de bodem die Jurgen vorige week testte. Om ervoor te zorgen dat de bodem weer gezond wordt, strooit hij kalk, magnesium, kali en fosfaat in de tuin. Als laatste plaatst Jurgen seringen en chrysanten onder de overkapping. De Hip Hollandse tuin begint al aardig vorm te krijgen.

Week 3
Het voorste gedeelte van de tuin is in de eerste twee weken afgemaakt, nu beginnen we aan het achterste gedeelte. Jetske en Raymond hebben van te voren zelf al vogelhuisjes in elkaar gezet en de schuur helemaal geschuurd. Na dit voorbereidende werk is het tijd om de schuur te schilderen. De kleur: Amsterdams Groen.

   

Dat is niet het enige wat er moet gebeuren, want ook het vlonderterras moet nog helemaal worden aangelegd. Tussen het terras en de schuur plant Jurgen een ligusterhaag. Daarvoor gebruikt hij een plantgatverbeteraar. Dat is een organisch materiaal wat voornamelijk bestaat uit humus met micro-organismen. Dit zorgt ervoor dat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.

Om het gat naar de tuin van de buren op te vullen, wordt de laurierplant een stuk verplaatst. Jetske krijgt de opdracht om een grachtenpand op een stuk hout te tekenen, die hierna kan worden uitgezaagd. Als ze daarmee klaar is, begint ze samen met Evelyn aan de rood-wit-blauwe vlag van viooltjes. Deze plantjes zijn op een speciale manier gekweekt, zodat ze in de kou beter kunnen overleven.

   

Week 4
Deze week wordt de Hip Hollandse tuin afgemaakt. Het grindpad wordt gelegd, de planten komen in de tuin, de dakgoot en de verlichting wordt geplaatst en er komt een gazon in de tuin. Op dit gazon komt wel een heel speciale grasbank te staan. Wil jij thuis ook zo'n grasbank? Lees dan de onderstaande beschrijving goed door.

   

  • Maak eerst een kant en klare vorm door kratten aan elkaar vast te binden met ijzerdraad. Let op dat je de openkant van de krat aan de buitenkant houdt
  • Vul de constructie met een mengsel van compost of aarde en voeg hygroscopische kleikorrels toe. Stamp met de vulling regelmatig aan
  • Bouw nu de bank op met turfblokken. Er is voor turf gekozen omdat gras erg goed hierop kan groeien
  • Bedek de hele constructie met kippengaas en bindt dit vast aan het ijzerdraad. Steek hierna steeds korte stukjes waterpijp tussen het gaas. Zorg dat je steeds een tussenruimte van dertig centimeter hebt, de pijpen zijn de irrigatiekanalen waarmee binnenste gedeelte van de bank kan worden bewaterd
  • Voeg water toe. Rol de graszoden van boven naar beneden af onder een laag van (ongeveer 2,5 cm) mos. Maak het vast met plastic pinnen
  • Nadat je weer water aan het compost hebt toegevoegd, begint het werk pas echt. Om een mooie grasbank te krijgen, moet je vanaf nu een maand lang elke dag water geven!

   

Het grasveld wordt als laatste aangelegd. Dat komt omdat het beter is om na het leggen een paar weken niet over het gras te lopen. Als het gras meteen in het begin gelegd zou zijn, zou je er steeds overheen moeten lopen. Dit is niet goed voor een pas gelegd grasveld en zou de bijmesting voor niets geweest zijn.

Ben je benieuwd hoe de hip Hollandse tuin uiteindelijk is geworden? Bovenaan dit artikel vind je de foto's. 

 

Vergelijkbare artikelen