FANtv-nl-logo-mobile

Heermoes is onkruid

Onkruid is pas onkruid als je het zelf onkruid vindt. Toch kan het best zo zijn dat je een bepaald onkruid leuk vindt staan. De heermoes is een uitzondering. Vrijwel iedereen vindt deze plant onkruid.Heermoes oftewel akkerpaardestaart is een plant die erg moeilijk weer uit de tuin te krijgen is. Omdat losgeschoffelde stukjes wortel steeds opnieuw uitlopen is het bijna niet te doen. Eigenlijk is de enige mogelijkheid om ze uit de tuin te halen wanneer ze nog jong zijn. Zijn ze volgroeid, dan zitten de wortels zo diep in de grond (tot drie meter) dat ze niet meer te bestrijden zijn.Bestrijding
Omdat de heermoes een vaste plant is, komt hij ook elk jaar weer terug. Het enige wat je er aan kunt doen is de plant weg schoffelen. Maar of het zin heeft… enkele weken erna zal de plant weer opkomen. Het vervelende is dat hij eigenlijk overal groeit. Maar toch heeft hij het liefst een natte zure grond. En als de grond dan net omgespit hebt, ben je helemaal vatbaar voor een heermoesplaag.
Voortplanting
Heermoes wordt verspreid door sporen die met de wind ergens naar toe geblazen worden. Je hebt dus gewoon pech als er bij jou zo'n akkerpaardestaart begint te groeien. Nog een nadeel van de heermoes is dat het de grond domineert. Zo kan er bijvoorbeeld geen gras groeien in de buurt van de heermoes.


Zware metalen
Toch heeft de heermoes ook een voordeel. Omdat het een echte overlever is, kan het goed groeien op een vuilnisbelt. Hierbij komt nog dat het de zware metalen – die giftig zijn – opneemt. Die komen op deze manier in de plant terecht en verdwijnen uit de grond. Het is vaak zo dat de heermoes de eerste plant is die de kop opsteekt in gebieden die erg vervuild zijn. Het kan ook andersom. De heermoes blijft dan als een van de laatste planten over.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl