FANtv-nl-logo-mobile

Multifunctionele Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers is op vele manieren nuttig. Het is een decoratieve bodembedekker die niet alleen de slakken op afstand houdt, maar ook heerlijk smaakt in de sla.

 

 

De Oost-Indische kers is een makkelijke, mooie en zeer nuttige plant. Als je hem alleen als decoratieve plant beschouwt doe je deze  multifunctionele plant tekort. De Oost-Indische kers doet ook nuttig werk door slakken op afstand te houden. Hij trekt bladluizen aan, wat een voordeel kan zijn omdat hij de beestjes bij andere planten en bomen weghoudt. Zo kun je bijvoorbeeld de Oost-Indische kers onder een fruitboom planten om deze luisvrij te houden. Tevens is de Oost-Indische kers een waardplant voor rupsen van ondermeer het koolwitje.

Ook in de keuken komt de Oost-Indische kers van pas. Bloemen, bladeren en jonge vruchten van deze plant kunnen allemaal door de sla worden gemengd. Het kruid smaakt licht naar peper.

 

 

De Oost-Indische kers is een echte bodemkruiper en kan daardoor hele gebieden van de tuin gaan bedekken. Niet iedereen zal dat als voordeel zien, maar gelukkig is de plant gemakkelijk weg te halen als deze te veel uitdijt. De Oost-Indische kers kan ook als klimplant in de tuin worden gebruikt.

Hoewel de Oost-Indische kers in principe een eenjarige plant is hoeft hij maar één maal aangeplant te worden als je de zaden laat liggen. Dit uitzaaien vindt in de herfst plaats.

 

Kenmerken

  • Naam:  Oost-Indische Kers (Tropaeolum majus)
  • Soort:  Kruid. Vlinderplant
  • Plantenlaag:  Bodemkruipers
  • Eetbaar:  Vers en verwerkt
  • Bloeitijd:   Van augustus tot september
  • Oogsttijd:   Zolang de plant groeit

Vergelijkbare artikelen