De Eucalyptus
In de herfstperiode is de Eucalyptus een populaire boom. Deze helpt ons namelijk om van een nare verkoudheid af te komen. Maar ook in andere jaargetijden is het een mooie boom in de tuin.
Eucalyptus-preparaten tref je aan in thee, siroop, snoepjes, etherische olie en zetpillen die ons helpen de strijd tegen een flinke verkoudheid aan te gaan. Ook in de tuin is de Eucalyptus globulus oftewel Tasmanische blauwe gom een graag geziene gast.
De Eucalyptus is altijd groene loofboom die zeer snel groeit. Hij heeft een rechte stam en meestal open kroon. Deze is eerst kegelvormige, later afgerond. In heel warme gebieden, zoals de tropen, kan de Eucalyptus wel 60 meter hoog worden. In Zuid-Europa haalt de boom echter hooguit 40 meter, en in Nederland zijn bij de tuincentra alleen kleine eucalyptusboompjes te vinden.
De Eucalypus in het wild
In Zuidoost-Australie en Tasmanië zijn hele bossen te vinden die uit Eucalyptussen bestaan. Je komt daar wel 600 soorten in het wild tegen. De koala's zijn er dol op, de Eucalyptus is hun favoriete voedsel. Andere gebieden waar de boom van nature voorkomt zijn Nieuw Zeeland, Oost-Indonesië, Brazilië en, Zuid-Afrika.
De Eucalyptus in Nederland
In Europa is de Eucalypus geïmporteerd. In het Middelandse Zee gebied maar ook in de mildere gebieden van Zuidwest-Engeland, Ierland en West-Schotland kunnen de bomen overwinteren. In ons land komen alleen de soorten voor die je in de natuur hoog in de Australische Alpen vindt. Deze zijn gewend aan kille winters. Het gaat om de volgende soorten.
- De Eucalyptus archerii, die met veel witte bloemen bloeit.
- De Eucalyptus gregsonia, met sikkelvormig blad en roodachtige takken.
- De Eucalyptus perriniana, met grote, ronde bladeren die om de tak heen groeien als ze nog jong zijn.
- De kleine Eucalyptus pauciflora 'Nana'. Deze dwerg wordt slechts 1,50 meter.
- De Eucalyptus niphophila 'Snowgun' die is bestand tegen vorst van 20 °C. De bast van deze Eucalyptus schilfert af als hij ouder wordt. Zijn bladeren zijn langwerpig en de bladstelen rood. Hij kan per jaar een meter groeien.
- De Eucalyptus debeuzevillei, met blauwgroene bladeren met gele stelen.
Het meest verkocht in Nederland is de Eucalyptus gunii. Deze soort is te herkennen aan zijn kleine ronde blaadjes als de boom jong is. Later worden de bladeren langwerpig. Om de blaadjes klein te houden, moet de boom ieder jaar gesnoeid worden. De gunii kan tegen vorst tot min 14 graden.
Mooie muts
De naam Eucalyptus komt van de Griekse woorden eu en kalyptos. Deze betekenen respectievelijk mooi en muts. De bloemen van de Eucalyptus bestaan uit meeldraden en stampers die samen op een muts lijken. De volledige naam is Eucalyptus Globulus. Globulus betekent kleine knop, en dat slaat weer op het kleine kapje van de vrucht.
De Eucalyptusboom heeft twee verschillende soorten bladvormen. De eerste bladeren die de plant krijgt zijn tegenoverstaand en eivormig. Hun kleur is blauwgroen en ze zijn wit berijpt. De latere bladeren staan verspreid en zijn leerachtig en lancetvormig. Hun kleur is glanzend donkergroen en ze zijn vaak sikkelvormig gebogen.
Deze bladeren bevatten olie, zijn moeilijk te verteren en bevatten looizuur. Daardoor is er er geen onderbegroeiing mogelijk. Tenzij de afgevallen bladeren weggehaald worden.
Nuttig
De Eucalyptusbomen wordt gebruikt moerasgebieden droog te leggen, en om zo de malariamug te bestrijden. De boom heeft namelijk een uitgebreid wortelstelsel dat als een spons enorme hoeveelheden vocht kan opnemen. Het hout is sterk en bestand tegen termieten. In de tuin houdt de Eucalyptusboom door de scherpe geur van zijn bladeren vliegen en muggen weg.
Eucalyptus wordt ook gebruikt als grondstof voor papier, en zoals eerder gezegd, als medicijn. Hieraan heeft de Eucalyptus de naam koortsboom te danken. Maar let op, Eucalyptuspreparaten mogen niet gebruikt worden als er sprake is van ontstekingen in maag, darm, gal en lever, en bij zwangere vrouwen.
Groeiproblemen
De Eucalyptus houdt niet wan wisselende temperaturen in de winter, wat een nadeel in Nederland is. Dit komt tot uiting in een stagnatie in de groei. Doordat in het onderste gedeelte wel uitlopers ontwikkeld worden, kan de Eucalyptus dan de vorm van een struik krijgen. Vooral de Eucalyptus nicholii heeft deze eigenschap.
Standplaats en Snoeien
Door snoeien kan je de Eucalyptus ook een struikvorm geven. Doordat de boom zeer gevoelig is voor harde wind is snoeien tot een struik interessant. Ook kun je de Eucalyptusboom stevig vastbinden aan een paal (bijvoorbeeld met behulp van een oude nylonkous). Een beschutte plaats is aan te raden.
De grondsoort doet er niet zo toe. De Eucalyptus is wat dat betreft niet zo kieskeurig. Wel is hij minder winterhard op veengrond dan op kleigrond. Dat komt omdat op veengrond de groei later in het jaar stopt.