De groentetuin in de winter
In de winter heeft de tuinman rust. Toch zijn er een paar zaken waarmee rekening gehouden moet worden om groente de winter te laten doorstaan.
Dek bijvoorbeeld de bospeen af met een laag stro of riet. Op die manier kun je de hele winter verse worteltjes blijven oogsten. Maar let wel op muizen, want die zijn ook dol op dit wintermaaltje.
Voor de in augustus geplante aardbeien voldoet bedekking met sparrentakken het best.
Als de vorst streng wordt is het ook aan te raden de prei en de knolselderij goed te bedekken. Dit komt de kwaliteit van deze groentes ten goede en vergemakkelijkt het oogsten.
Het is raadzaam om ook in de winter het onkruid te verwijderen, en pas als de grond bevroren is kun je het best mesten. Dit gaat structurbederf tegen.
Met het spitten in zandgrond kun je het beste wachten tot het vroege voorjaar. Daarna strooi je kalk, dat je inharkt. Eind februari kan als eerste de spinazie in de grond, tenminste als er geen vorst meer verwacht wordt.
Wie in het bezit is van een vorstvrije kas kan in de winter eens raapsteeltjes proberen. Deze zijn gemakkelijk te telen, groeien snel en vragen maar weinig warmte.
En wat je verder nog kan doen in de winter? Plannen maken voor het komende tuinjaar! De catalogi van de zaadhandel zijn opvraagbaar, en dit klusje leent zich uitstekend voor bij de open haard.
Tags: Groentetuin, winter