Een heidetuin
Met heideplanten kun je een tuin aanleggen die het hele jaar in bloei. Heide is bovendien prachtig te combineren met planten en materialen.
Heidesoorten en aanverwante plantsoorten (Ericaceae) zijn dol op zure grond. Dat betekent dat ze het op kalkrijke grond (dat een lage zuurgraad heeft) niet thuis voelen. Is de grond in je tuin te "rijk" voor heide, dan zal je deze zuurder moeten maken. De meest gebruikte methode is via tuinturf. Door tuinturf door de bovengrond te mengen wordt de grond zuurder. Een flinke hoeveel koemest voldoet ook, maar werkt in mindere mate.
Niet overal
Toch zal het altijd lastig blijven op kalkrijke grond of zware kleigrond een heidetuin aan te leggen. Voor de heideplanten is het vaak een strijd om te overleven, en dat heeft geen stralend bloeiende heidetuin tot gevolg.
Heidetuinen doen het wel bijzonder goed op veengronden, deze hebben van nature een hoge zuurgraad en zijn daardoor zeer geschikt.
Combineren
Het voordeel van heide is dat er vele soorten zijn die op heel verschillende momenten bloeien. Door goed te combineren kun je het hele jaar, ook in de winter, een bloeiende heidetuin hebben.
Let bij dat combineren ook op rekening met de kleuren van blad en bloemen. Ook als ze niet in bloei staan kunnen de verschillende licht en donker gekleurde heideplanten in de tuin een heel mooi contrast met elkaar vormen.
Onderhoud
Heide heeft de naam arbeidsvrij te zijn, maar dat is niet waar. Om mooie jonge bloeirijke pollen te houden is het belangrijk dat je de struikjes na de bloei terug knipt. Als je dit niet doet gaan ze verhouten en krijg je een kale heidetuin. De jonge takken klitten dan in elkaar, en na enkele jaren zie je alleen nog een warboel van - vaak dode - takken.
Combineren met andere beplanting en materialen
Voor het combineren met andere planten kun je het bij andere leden van de Ericaceae-familie zoeken. Denk daarbij aan de Skimmia, Rhododendron, Azalea en Pieris. Wil je hogere planten of boompjes, dan zijn coniferen geschikt (en mooi). Voor een natuurlijk effect zorgen de jeneverbes, brem en berkenboom, wat deze komen in de natuur ook op en rond heidevelden voor. Combineren met grassoorten kan ook.
Vaste planten uit andere families hebben vaak meer moeite met de zure heidegrond. De Prunella, Verbascum en Nepeta zijn wel opties.
Maar je hoeft het niet alleen in levende planten te zoeken. Ook natuurproducten als boomschors (bijvoorbeeld als pad) en ruwe planken (als afscheiding) geven een prachtig effect. Evenals hoogteverschillen in je tuin. In de natuur komen heidevelden ook vaak in glooiend gebied voor. Overdrijf de hoogteverschillen echter niet.
Tip: De mooiste heide koop je bij goede tuinwinkels.