FANtv-nl-logo-mobile

Een schaduwtuin

Niet iedere tuin is rijk aan zon. Gebouwen en hoge bomen kunnen er voor zorgen dat een tuin of een deel daarvan nooit direct zonlicht krijgt.

Als de schaduw door bomen veroorzaakt wordt zorgen deze vaak voor een karakteristieke sfeer in deze zelfde tuin. De tuin oogt vaak bosachtig, en het is belangrijk deze sfeer ook in de rest van de tuin door te trekken.

 

 

Een vijver
Als je een tuinplan voor een schaduwtuin maakt is het belangrijk om te weten op welke plaatsen de zon eventueel nog in de tuin schijnt. Een vijver heeft bijvoorbeeld zonlicht nodig, en mag dus niet continue in de schaduw liggen. Ontbreekt een geschikte zonnige plek in de tuin, dan kun je beter kiezen voor een borrelsteen of molensteen. Deze mag gerust in de schaduw.

Droogte is een groter probleem dan schaduw
Onder bomen wil vaak niets groeien. Het is echter een misverstand dat dit door het gebrek aan zonlicht komt. Meestal is droogte de oorzaak. Op een warme zomerdag kan een boom duizenden liters water opnemen. Dat kan omdat dit water meteen weer via de bladeren verdampt wordt.

Al dit water moet uit de grond komen, dus voor de planten onder de boom schiet op die dagen niet veel over. Dit kun je oplossen door onder de bomen grote verhoogde bloembedden aan te leggen.

Dit kan het beste via een keermuur van circa 30 centimeter hoog. Zo creeer je bakken die je met humusrijke tuinaarde kunt volstorten. Een heel mooi effect bereik je met meerdere bakken van verschillende hoogtes.

Een andere oplossing voor het droogteprobleem is een automatische sproeiinstalatie.

Als het probleem met de de droogte opgelost is, zal je merken dat de beplanting met de schaduw weinig tot geen probleem heeft. Veel planten groeien zelfs graag in de schaduw. Maar alle schaduwplanten hebben één ding gemeen, ze houden van vochtige grond!

Voedseltekort
Bomen pikken niet alleen het vocht in, maar ook de voedingsstoffen. Daarom is de grond onder bomen vaak arm. Het aanbrengen van humusrijke grond doet dan wonderen. Deze humusrijke grond is rijk aan afgestorven plantdelen die een absorberend vermogen hebben. Door dit vermogen houden ze vocht en voedingsstoffen vast waarmee de planten en bloemen zich kunnen voeden.

Schaduwplanten
Planten die graag schaduw hebben zijn de Hosta, de Dicentra (foto) en de Astilbe. Ook veel groenblijvende heesters doen het goed in de schaduw. Maar let op, zoals hierboven al vermeld lusten deze planten allemaal wel een slokje.

 

 

Voor een droge schaduwplaats zijn de Epimedium, de Geranium macrorrhizum en de Waltsteinia geschikt.

Een zonnig voorjaar
Wordt de schaduw in de tuin veroorzaakt door bomen, dan kan de tuin in het voorjaar nog best zonnig zijn. De zon wordt dan immers nog niet door bladeren tegengehouden. Is dit het geval, en schijnt de zon door de kale takken heen, dan kun je gerust voorjaarsbloemen en bollen planten. Deze kunnen dan van de zon profiteren zolang deze in je tuin schijnt.

 

Sleutelwoorden: schaduw, schaduwtuin, zon, zonlicht, droogte, schaduwplaats, Hosta, Dicentra, Astilbe, Epimedium, Geranium macrorrhizum, Waltsteinia

Tags: bomen, tuinontwerp