FANtv-nl-logo-mobile

Winterprunus: Een bloeiende boom in de winter

Er zijn maar weinig bomen die in de winter bloeien, maar de Winterprunus, een Japanse sierkers, is er zo één.

Deze begint in november te bloeien en kan dat volhouden tot maart of april. De hele winter dus, al mag het dan niet vriezen. In dat geval stopt de bloei even.

 

 

Met de Winterprunus in de tuin is het altijd een witte winter, want de boom bloeit met witte iets roze,  bloemetjes die van een afstand lijken alsof de sierkers besnoven is met sneeuw.

De officiele benaming is Prunus Subhirtella Autumnalis. Subhirtella slaat op de ruwe onderzijde van de bladeren en Autumnalis staat voor herfstbloeiend.

 

Een zondoorlatende parasol
De Winterprunis is een grote struik met dichte vertakkingen, of een middelgrote boom met iets overhangende takken die schuin uitstaan. Als de Winterprunis in blad staat lijkt deze op een parasol. De brede open kroon laat veel licht door waardoor er planten aan de voet van de boom kunnen groeien. Dat komt goed uit, want bij oudere grotere bomen is de stam onderaan meestal kaal. Je kunt er goed laagblijvende struiken onder planten.

 

De bladeren zijn in de zomer groen, en kleuren in de herfst orangegeel. Als in de winter de bloemen komen, geven deze geen dik bloementapijt, maar ze zorgen wel voor vele maanden bloemen in een periode dat al het andere kaal is.

 

 

Snoeien
De Winterprumus hoef je niet te snoeien. Alleen dode takken hoef je te verwijderen. Deze zijn niet geschikt voor compost, gooi ze in de gft-container.

Hou er bij het planten van de Winterprunus wel rekening mee dat de boom wel acht meter hoog kan worden!

 

Verdrogingsziekte
In het voorjaar is de Winterprunis vatbaar voor een schimmelziekte, de zogenaamde verdrogingsziekte. Deze zorgt er voor dat de bloemen en bladeren verwelken en bruin worden. Andere prunussen kunnen hierdoor besmet worden. Besproeien met een mosaftreksel kan de ziekte bestrijden.

 

 

Uit Japan
Zoals gezegd, de Winterprunus is een Japanse Sierkers. Hij stamt dan ook uit Japan, uit het midden van dat eilandenrijk om precies te zijn. Via Japan en Amerika is hij naar Europa gekomen. In zijn oorspronkelijke Japanse leefgebied zie je hem nog steeds vrijwel overal in de tuinen staan.

 

Een rood tintje
Wil je bloemen met een rood tintje? Kies dan voor de Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea'. In de knop zijn deze prunussen donkerroze.

Vergelijkbare artikelen