FANtv-nl-logo-mobile

Gouden Regen

Een heel fraaie boom of struik is de Gouden Regen. Deze siert in de zomer je tuin met een overdaad aan volle gele trossen.

De Gouden Regen (Laburnum Anagyroides) doet in de maanden mei en juni zijn naam eer aan met een overdadige hoeveelheid lange goudgele vlinderbloemtrossen. Deze hangen als een gouden regensluier neer van de struik of boom. De laatste kan wel negen meter hoog worden.

 

 

De uit Zuid Europa stammende struik is winterhard maar verliest in de winter wel zijn blad.

De Latijnse naam Laburnum Anagyroides mag fraai klinken, de betekenis is wat minder. Laburnum komt namelijk van alburnym, en dat betekent verrotting. Dit verwijst naar de rotting die kan ontstaan na het snoeien van de boom. Anagyroides verwijst naar de vlinderbloemplant Anagyris.

Snoeien is dan ook niet verstandig. Hierdoor kunnen we holten ontstaan die zich met regenwater vullen waarna het hout gaat rotten. Dood hout kun je wel weghalen.

De Gouden Regen heeft langesteelde bladeren die elliptisch van vorm zijn en met z'n drie aan een steel zitten. De onderzijde van het blad is licht grijs/groen en fijn behaard. De vlinderbloemen zijn lange hangende trossen die wel twintig centimeter lang kunnen worden. Hij draagt 4 tot 8 centimeter lange peulen, die zeer giftig zijn. Let dus op met kleine kinderen!!! 

 

 

De Gouden Regen kan overweg met iedere grondsoort, maar heeft het niet graag te nat. Met zijn lange wortels komt hij toch wel goed aan zijn vocht. Een plek half in de schaduw is ideaal.

De vorm van de struik of boom komt het best uit als hij alleen staat. Er wordt ook wel eens een loofgang mee gemaakt, maar dan heb je wel een stevige metalen stellage nodig waaraan je in het voorjaar de takken vast bindt. De zijtakken worden dan horizontaal vastgebonden en in de zomer getopt. Zo worden er bloeischeuten gevormd.

 

 

 

Enkele soorten
Laburnum alpinum, met grote geurende bloemtrossen en overhangende takken.
Laburnum X Watereri 'Vossii', een brede struik of kleine boom met reukloze bloemen.
Laburnum Anagyroides, de meest voorkomende vorm, die makkelijk uitzaait.

Online kopen

Kijk bij de tuinwinkels  waar je voordelig een gouden regen kunt kopen.

Tags: planten, bomen