FANtv-nl-logo-mobile

Een gezellige stadstuin

Hoe maak je van dat kleine stukje grond bij je woning in de stad een mooie stadstuin? Hier wat tips.

Een stadstuin is vaak klein en geheel omsloten door de muren en schuttingen van de omliggende woningen. Deze beslotenheid kun je door de stadstuin goed in te richten in je voordeel gebruiken, er ontstaat al snel een gezellige "patio-sfeer".

 

 

Waar je bij deze stadstuintjes rekening mee moet houden is het klimaat. Dat kan flink afwijken van andere tuinen. Doordat de stadstuin besloten is, is het er vaak warmer. Wind heeft maar weinig invloed, en op warme dagen blijft de hitte lang hangen. Bovendien zal het er in de winter minder koud zijn omdat de muren rondom warmte afgeven. Dit geeft je meer mogelijkheden bij de keuze van planten.

 

 

Door het vele steen en beton rond een stadstuin is het belangrijk dat deze zoveel mogelijk in bloei staat. Anders geeft de tuin al snel een kale aanblik. Gebruik dus planten met een lange bloeiperiode, en gebruik planten die groen blijven in de winter. Groene accenten zijn voor een stadstuin van groot belang.

Ook met gekleurde steentjes, bestrating en potten kun je mooie effecten bereiken. En denk eens aan een tuinposter! Een waterspuwer of borrelsteen geeft niet alleen veel sfeer maar neemt ook veel van het stadslawaai weg. Bovendien verfrist het de tuin en trekt het vogels aan.

 

 

Besteedt ook aandacht aan de muren en schuttingen. Vooral muren rond stadstuinen blinken vaak niet niet uit in schoonheid. Geeft deze muren een fraai verfje, of laat er klimop tegen aan groeien. Een pergola ziet er vaak beeldschoon uit, en met een zitje eronder creeer je een enorm gezellig plekje.

Een kleine stadstuin kun je eenvoudig groter laten lijken door een spiegel te plaatsen. Een tuin kan zo op het eerste gezicht twee keer zo groot worden. En ook veel lichter! De spiegel kun je eventueel in een rozenboog plaatsen. In verband met het vocht kan de achterkant van de spiegel het best worden behandeld met loodmenie.

 

 

Bij geen tuin is het zo belangrijk dat je eerst een goed ontwerp maakt als bij de stadstuin. Begin dus niet te impulsief, maar maak een doordacht totaalplan. Je zal beloond worden met een gezellig en bloeiend stukje natuur tussen steen en beton.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl