FANtv-nl-logo-mobile

De kruidentuin

De kruidentuin is niet de meest gangbare tuinvorm. Toch kan het heel leuk zijn een deel van een grote tuin als kruidentuin in te richten. En het is nog nuttig ook.

Een kruidentuin straalt iets klassieks uit. Dat is niet vreemd, want dit soort tuinen stamt uit de middeleeuwen toen groenten nog weinig gegeten werden en het vele vlees met kruiden op smaak gemaakt moesten worden. Ook waren kruiden de enige medicijnen die voorhanden waren. Kruidentuinen waren daarom bij ieder kasteel of klooster te vinden, en daar tref je ze vandaag de dag nog vaak aan.

 

 

Je ziet dat dat een kruidentuin omgeven wordt door een dichte haag. Zo worden dieren, maar ook andere rovers, buiten de tuin gehouden. Een dichte haag hoort dus bij een echte kruidentuin, maar ook randen van Buxus of stenen zijn een optie.

Tussen de bedden met kruiden lopen paden. Meestal zijn alle vormen recht. Tussen rechthoekige bedden in een rechthoekige tuin lopen rechte paden. Centraal op een kruising van de middelste paden is in een klassieke kruidentuin vaak een waterput of andere waterbron te vinden.

 

 

Elementen die sfeer brengen in de kruidentuin zijn een prieel of een loofgang. Rozenranken kom je heel veel tegen in een kruidentuin.

Doordat de kruidentuin in de winter erg kaal is, is het belangrijk dat deze tuin een duidelijk patroon heeft. Alleen dan straalt de kruidentuin als hij in de winter kaal en leeg is nog steeds de juiste sfeer is. Ook beslotenheid in een belangrijk kenmerk van een kruidentuin. Met muren, heggen of hekken kan je van de kruidentuin een intiem opzichzelf staand plekje maken binnen een veel grotere tuin.

 

Tip: Alles voor de kruidentuin koop je bij de beste tuinwinkels.

Tags: kruiden