FANtv-nl-logo-mobile

Veroorzakers van hooikoorts

De klachten zijn bekend: niezen, snotteren, hoofdpijn, zere ogen. De oorzaak ook: pollen. Maar welke planten en bomen zorgen voor deze ellende?

Hooikoorts is een allergische reactie op de pollen (stuifmeel) die door planten en bomen worden afgestoten om zich voort te planten. Hieronder een overzicht van de meest beruchte "snotterplanten":

Gras
De nummer één hooikoorts-veroorzaker. Veel mensen hebben last van gras-pollen, en bovendien is de pollen-periode erg lang. Dit komt omdat er heel veel grassoorten zijn (circa 9000) met soms heel verschillende bloei-perioden. Alle grassoorten bij elkaar geven last van midden april tot eind september.

 

Berk
Deze bekende boom verspreidt zijn pollen van midden maart tot ver in me. De Berk komt vooral in vochtige gebieden voor.

Beuk
Een andere hooikoorts-boom. De beuk bloeit in april en mei, en verspreidt dan zijn pollen.

Ambrosia
Een naar plantje voor hooikoorts-patienten want de Ambrosia bloeit in september en oktober. Hij verspreidt zijn pollen dus als de andere planten hier klaar mee zijn, en verlengt zo het hooikoorts-seizoen. Het is dus geen goed nieuws dat deze uit Noord-Amerika stammende eenjarige plant steeds vaker in Nederland voorkomt.

Bijvoet
Ook de Bijvoet is een late bloeier. Deze laat zijn pollen in augustus en september waaien. De Bijvoet is een onkruid dat veel langs wegen en op braakliggende terreinen te vinden is.

Eik
Ook de Eikenboom is een hooikoorts-veroorzaker. De bloeitijd van de Eik loopt van april tot en met juni.

Populier
De populier geeft in maart en april hooikoorts-patienten problemen.

Rogge
Ook de graansoort Rogge zorgt voor problemen. Deze zijn in mei te verwachten.

Els
De Els is één van de vroegste veroorzakers van hooikoorts. Deze bloeit namelijk al in februari en maart. De Els is vooral in natte gebieden en langs het water te vinden.

Hazelaar
Ook de Hazelaar is er vroeg bij, Deze begint zijn pollen al te verspreiden voor er bladeren aan zitten. Deze periode begint al in januari en loopt door tot in april.

 

 

Iep
Dat geldt ook voor de Iep, die zijn bloei ietsje later start (in februari). De Iep komt vooral langs de kust veel voor.

Wilg
De Wilg vind je meestal langs het water. Hij stoot zijn pollen in maart en april uit.

Weegbree
Weegbree geeft in augustus overlast.

Zuring
Zoals de naam al aangeeft groeit de Zuring vooral op zure grond. Het is onkruid met een akelig lange bloeiperiode. Hij geeft hooikoorts-patienten last van mei tot in augustus.

Pollenkalender
Hier vind je een overzichtelijk kaartje van Nederland waarop je precies kunt zien welke pollen waar op dit moment actief zijn.

Tags: planten, hooikoorts, bomen