FANtv-nl-logo-mobile

Het maken van een tuinontwerp

De winter is de ideale tijd om een nieuw ontwerp voor de tuin te maken. Er valt in deze periode weinig in de tuin te doen, en als je in de winter het ontwerp maakt en de voorbereidingen treft kun je in het voorjaar meteen aan de slag met het uitvoeren van je plannen.

In de zomer zit je dan in je bloeiende nieuwe tuin.

Een tuinontwerp kun je de door een professional laten maken, maar er is ook gratis tuinontwerp software waarmee je zelf aan de slag kunt. Dat laatste is niet alleen het goedkoopste, maar beslist ook het leukste. Bovendien is deze gratis tuinontwerpsoftware zo gebruiksvriendelijk en veelzijdig dat iedereen er een mooie tuin mee kan ontwerpen.

 

tuinontwerp

 

Tips voor bij een tuinontwerp

  • Maak een mooie verdeling tussen groen en 'leefruimte' Zitjes en paden nemen plek in, maar geef ook het groen de ruimte. Vaak wordt een verdeling van 2/3e groen en 1/3 stenen aangehouden, maar dit is natuurlijk naar eigen smaak en behoefte aan te passen.
  • Een andere 'regel' is dat de helft van het groen hoger moet zijn dan 90 centimeter. Hogere planten geven de tuin diepte. Meestal worden hoge planten aan de randen geplaatst, maar als je een ruimte tuin hebt kunnen plantenvakken met hoge planten die meer centraal geplaatst zijn de tuin spannender maken. Bovendien creeër je zo hoekjes waar je bijvoorbeeld een zitje kunt plaatsen. centraal geplaatste hoge planten maken de tuin een stuk boeiender om te zien.
  • Met hoogte verschillen maak je een tuin ook een stuk spannender. Sommige tuinen hebben van nature hoogteverschillen, maar je kunt ze natuurlijk ook creëren door aarde te verplaatsen. Hoogteverschillen in een tuin zijn prachtig in combinatie met een vijver, maar ze maken een tuin ook heel speels en avontuurlijk. Hou wel rekening met erosie en wateroverlast door regenwater.
  • Hou rekening met de kosten bij je tuinontwerp. Planten, betegeling, tuinmeubelen, het kost vaak bij elkaar meer dan je denkt als je met het ontwerp bezig bent. Hou dus rekening met de kosten als je met het tuinontwerp bezig bent. Bij Tuincentrum Bakker en Tuinexpress kun je de prijzen van de meeste beplanting, decoratie en tuinbenodigdheden vinden.
  • Hou rekening met de ligging van de tuin. Ten eerste bij het bepalen waar zitjes komen. Wil je in de namiddag, als je uit het werk komt nog in de zon zitten? Dan moet je daar bij het ontwerp rekening mee houden. Maar denk ook aan bomen en planten die veel zon nodig hebben.
  • Denk goed na over eisen en wensen. Hoe besteed je de tijd in de tuin? Wil je 's avonds lezen? Hou dan rekening met goede verlichting. Wil je draadloos kunnen computeren op het terras? Ga dan na of je bereik van je netwerk wel voldoende is. Ga je barbecueen? Maak daar een goede plek voor. Tuinontwerp is niet alleen kiezen van planten.

Vergelijkbare artikelen