FANtv-nl-logo-mobile

Mulchen met een gazonmaaier

Mulchen is goed voor het gazon. Mulchen betekent dat het gras dat afgesneden en zeer fijn versnipperd wordt. Hierna wordt het terug uitgestrooid tussen de grassprieten.

Het maaiafval wordt afgebroken door micro-organismen. Op die manier komen de voedingsstoffen weer vrij. Hoe fijner de grassnippers, hoe beter dat gaat.  Deze fijne snippertjes beschermen het gazon eveneens voor uitdroging op hete dagen waardoor sproeien minder vaak nodig is.

mulchen

Mulchen doe je met een daarvoor geschikte gazonmaaier. Deze maaiers zijn zo uitgerust dat zij de keuze tussen maaien/vangen en mulchen in een handomdraai mogelijk maken. Dit dankzij het “Cut-Collect-Mulch-systeem”. Met één draai aan de knop zet je deze op 'mulch' dan gaat die klep dicht. Tijdens het maaien, komt het afgesneden gras dan nog een paar keer langs het mes tot het heel fijn versnipperd is. En dan komt het weer tussen het gras terecht (mulchen). 

Voordelen van mulchen

  • Mulchen voedt het gazon
  • Mulchen beschermt het gazon tegen uitdroging
  • Maaien kost minder energie: er hoeft geen zware vangzak meer geleegd te worden
  • In diverse gemeenten betaal je om afval af te voeren. Hierdoor kan mulchen je ook een financieel voordeel opleveren
  • De keuze in een handomdraai tussen mulchen en maaien/vangen: ook perfecte vangkwaliteiten

Niet altijd
Je kun alleen niet altijd mulchen. Bij nat weer is het aan te raden om het gras wel af te vangen. De snippertjes kunnen dan aan elkaar gaan kleven en dusdanig groot worden dat het gazon eronder geen lucht meer krijgt en dus verstikt. Ook wanneer het gras lang is, kun je het eerst een keer “normaal” maaien alvorens te kiezen voor mulchen.

Wanneer je mulcht, moet je het gazon tweemaal per week, rustig maaien. Stop tegen het einde van de zomer met mulchen omdat bij lagere temperaturen het afbraakmechanisme trager verloopt en afgevallen bladeren een negatief effect op de mulch kunnen hebben.

Kijk voor meer informatie in het overzicht van goede grasmaaiers, waaronder ook diverse mulch-maaiers.

 

 

Vergelijkbare artikelen