FANtv-nl-logo-mobile

Tijd om te filteren!

Algen zorgen ervoor dat je vijver een ondoorzichtig groen kleurtje krijgt. Hierdoor kun je niet meer genieten van al die mooie planten en vissen in je vijver. Tijd om te filteren!Draadalgen en zweefalgen zitten eigenlijk altijd in de vijver. Ze zijn microscopisch klein en doen geen kwaad. Maar als de zweefalgen groeien, zorgen ze voor ondoorzichtig groen water. Dat gebeurt al snel bij een combinatie van warmte, voldoende zonlicht en een verstoord biologisch evenwicht. Dat laatste ontstaat bijvoorbeeld als er een overschot aan voedingsstoffen is.


Maatregelen
Om dit 'vieze' water weer helder te krijgen kun je maatregelen nemen. Je kunt bijvoorbeeld zuurstofplanten in je vijver plaatsen. Dit zijn de grootste voedselconcurrenten van algen. Ook kun je minder vissen in je vijver doen of zorgen voor meer schaduw. Heel belangrijk is ook om de vissen niet te veel eten te geven.


Filteren
Maar de handigste oplossing is om het water te filteren. Dit kun je doen met de Hozelock Combi filterset 4500, bestaande uit een biologisch vijverfilter Ecopower en een pomp. Deze set is geschikt voor vijvers van maximaal 4500 liter en filtert het vijverwater in drie stappen. Eerst zorgt een uv-lamp er voor dat de zweefalgen samenklonteren en opgevangen kunnen worden door een schuimmat, die ook andere vaste vuile deeltjes uit het water filteren. Daarna gaat het water door de kunststof biomedia, waar bacteriën zorgen voor de afbraak van vervuilende stoffen. Het schone, heldere water stroomt vervolgens terug in de vijver.


Fonteintje
Je kunt de set niet alleen gebruiken om water te filteren, maar ook als een fonteintje. Zet de pomp voor het filter dan iets hoger zodat hij niet het vuil van de bodem, maar alleen het vuile water opzuigt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een baksteen gebruiken.

Vergelijkbare artikelen