FANtv-nl-logo-mobile

Verticuteren voor een mooi gazon

Je hebt een mooi grasveld, je maait en bemest het regelmatig en toch vind je het niet erg mooi. Dat hardnekkige mos steekt steeds zijn kop op en het irriteert je mateloos. Wat nu? Verticuteren!

verticuteermachine

Verticuteren is eigenlijk een grote schoonmaakbeurt. Op elk gazon ontstaat in de loop van de tijd gazonvilt. Dit bestaat uit afgestorven planten, mos- en maairesten. Hierdoor kan er niet genoeg licht, lucht, water en voedingsstoffen bij de grasplantjes komen en verstikt het gazon.

Precies werkje
Door te verticuteren haal je het gazonvilt weg. Het is een heel precies werkje dat vroeger alleen door hoveniers werd gedaan.

De messen mogen namelijk niet te diep in de bodem dringen, omdat ze dan de wortels beschadigen. Dat was vroeger, nu kun je het met elektroverticuteerders ook heel gemakkelijk zelf doen.

Krabben
Voordat je begint is het belangrijk om het gras kort te maaien. Hierna zet je de verticuteermachine op het gazon. De messen in deze machine maken de viltlaag open en krabben al het afval uit het gazon.

Twee keer per jaar
Het is belangrijk om het afval altijd te verwijderen, want anders heeft verticuteren geen zin. Je bent nu even van het mos af, maar om het gazon mooi te houden moet je minimaal twee keer per jaar verticuteren. Het gras ziet er na de behandeling niet erg mooi uit, maar dat trekt snel weg. Let op dat je na het verticuteren de grond goed bemesten.

Goede verticuteermachines koop je heel voordelig bij de goede tuinwinkels.

Tags: Gras, Gazon