FANtv-nl-logo-mobile

Bladblazers en bladzuigers

Het najaar is een prachtig jaargetijde voor een boomrijke tuin. De bladeren in talloze kleuren geven de tuin een warme sfeervolle uitstraling. Als later in de herfst de bladeren gaan vallen worden deze minder plezierig.

Het gazon en terras worden bedekt door een laag bladeren die na verloop van tijd gaan rotten.

Een bladblazer of bladzuiger is handig elektrisch tuingereedschap die je snel en makkelijk van dat blad kan afhelpen. Vooral voor mensen met een grotere tuin is dit een uitkomst. 

bladblazers-bladzuigers

 Je hebt bladblazers waarmee je het blad op een hoop kunt blazen om deze vervolgens op te vegen en je hebt bladzuigers waarbij je de bladeren in een zak zuigt die je boven de biobak kunt legen. De bladzuiger is dus wat praktischer, maar bij een grote tuin met veel blad moet je hem wel vaak legen. In de praktijk hebben veel bladblazers/bladzuigers overigens zowel een zuig- als een blaas-functie, zodat het een zelfde apparaat is.

Een goede bladblazer/bladzuiger niet alleen blazen en zuigen, maar het blad ook verhakselen. Dit betekent dat alle bladeren en ander tuinafval worden vermalen. Hierdoor past wel 10 maal zoveel in de zak van de bladzuiger. 

Goede merken die bladblazers leveren zijn Black & Decker, Flymo, Skil, Bosch, MTD en Gardena. Let bij de keuze van een bladblazer of bladzuiger er op wat de blaassnelheid, de zuigkracht en de capaciteit van de opvangzak is. Ook de hakselratio en het gewicht zijn punten om op te letten.

Goede bladblazers en bladzuigers zijn goedkoop te koop bij de beste tuinwinkels.

Tags: Tuingereedschap, bladeren