FANtv-nl-logo-mobile

Verschillende soorten grasmaaiers

Grasmaaiers heb je in vele soorten. Wij kijken hier naar verschillende soorten grasmaaiers en geven tips en informatie.

Een eerste verschil tussen de grasmaaiers is de aandrijving. Je hebt handmaaiers waarbij je moet duwen, elekrische grasmaaiers en benzinemaaiers. De handmaaiers kom je al bijna niet meer tegen, terwijl de benzinemaaiers vooral voor heel grote tuinen gebruikt worden. Het aanbod bestaat dus vooral uit elektrische grasmaaiers.

grasmaaier

Zweefmaaiers en wielmaaiers
Daarnaast zijn er nog meer onderverdelingen te maken. Bijvoorbeeld in wielmaaiers en zweefmaaiers. Zweefmaaiers zijn heel wendbare grasmaaiers. Dat komt doordat een zweefmaaier door het draaien van het mes omhoog komt. Hij gaat als het ware zweven, net zoals een hovercraft dat doet. Een nadeel van een zweefmaaier is dat hij veel meer moeite heeft met oneffenheden dan de traditionele wielmaaier. Soms zweeft hij eenvoudig genoeg niet hoog genoeg. Ook is een zweefmaaier wendbaar als hij aanstaat maar juist lastiger te verplaatsen als je hem uit de schuur haalt.

Cirkelmaaiers en kooimaaiers
Een grasmaaier kan het gras snijden of het gras er af slaan. De ouderwetse simpele handmaaier doet het laatste. Maar ook veel moderne grasmaaiers zijn cirkelmaaiers. Door snel de messen te draaien wordt het gras 'onthoofd'. Dit heeft als nadeel dat de grassprieten rafelig worden afgesneden waardoor het gras eerder geel lijkt. Bij een kooimaaier staan de messen los van het draaiende gedeelte. Het gras wordt bij kooimaaiers netjes en gaaf afgesneden. Helaas staat hier ook weer een nadeel tegenover. De messen van een kooimaaier moet je ieder jaar door een professional laten slijpen. Bij de messen van een cirkelmaaier kun je dat zelf doen.

Robotmaaiers
Een andere onderverdeling is die in grasmaaiers waarbij je zelf het werk moet doen en robotmaaiers die je al het werk uit handen nemen. Een robotmaaier kun je urenlang door de tuin laten hobbelen terwijl deze in volstrekt willekeurige patronen het gras maait. Als de robotmaaier maar lang genoeg zijn werk doet is ieder plekje van het gazon op een gegeven moment gemaaid. Een nadeel is wel dat het gazon afgebakend moet worden zodat je robotmaaier niet je groentetuin of de tuin van de buren gaat maaien.

De meest uitgebreide robotmaaiers kunnen zelf naar het oplaadstation rijden als ze leeg zijn. Hier heb je dus helemaal geen omkijken maar.

Kijk in het overzicht grasmaaiers voor een overzicht van de beste grasmaaiers tegen lage prijzen

Tags: Gras, Gazon, Tuingereedschap, grasmaaiers