FANtv-nl-logo-mobile

Verbouw je badkamer!

Vind je dat jouw badkamer wel een opkikker kan gebruiken? Voordat je aan de slag kunt, moet je wel met een paar dingen rekening houden.Zoals bij alle verbouwingen is het belangrijk om eerst goed te bedenken wat je wilt. Wil je alleen even snel douchen, moet er ook een toilet of wasmachine in, of wil je alle luxe die maar mogelijk is? Natuurlijk moet je rekening houden met bestaande leidingen, want omleggen is vaak een hoop werk. Wil je bijvoorbeeld een bad in je nieuwe badkamer, dan is het handig om te weten of je boiler, geiser of cv genoeg capaciteit heeft en dat je straks niet in een koud bad zit.


Plattegrond
Als je weet hoe je het wil hebben, kun je een plattegrond te maken. Gebruik daarvoor ruitjespapier, zodat je precies weet wat je waar kunt neerzetten. Door te schuiven zie je snel wat de meest efficiënte oplossing is.


Begin altijd met het tekenen en plaatsen van je toilet. Dat moet omdat de wc een grote afvoerbuis heeft. Omdat die afvoerbuis vaak bij de buitenmuur in de buurt zit, zie je vaak dat het toilet juist daar wordt geplaatst. Hierna kun je het bad, de douche en de wastafel een plek geven. Deze hebben een kleinere afvoerbuis, waardoor er veel meer plaatsen mogelijk zijn.Tegels
Dan de muren. Je kunt de nieuwe tegels over de oude leggen, maar je krijgt vaak een mooier resultaat als je de oude tegels eerst van de muur bikt. Het is hierbij erg belangrijk dat de muren egaal zijn, voordat je de nieuwe tegels aanbrengt. Om ervoor te zorgen dat de eerste paar tegels goed op zijn plek zitten, kun je de positie bepalen door de tegels eerst naast elkaar op de grond te leggen. Wil je geen tegels? Dan is het ook mogelijk om glas, steen of metaal te gebruiken. Dit zijn materialen die goed tegen water kunnen. Hout kan vaak ook wel, maar pas dan op met spattend water.


Vloer
Door het water uit de douche, bad of wasbak is de vloer van de badkamer soms nogal glibberig. Daarom is het belangrijk om een goede vloer te hebben. Je kunt o.a. kiezen voor een tegelvloer, rubber, linoleum, natuursteen of vinyl. Om de gladheid een beetje te beperken kun je ervoor kiezen om antislip-vloertegels te nemen. Hoe stroef deze tegels zijn, kun je zien aan de R-klasse. Hoe hoger, hoe stroever. Ook hier is veel mogelijk. Let bij het kiezen van een badkamervloer in ieder geval op de sterkte, of de vloer waterbestendig is, of hij goed schoon te maken is en of je er niet te gemakkelijk op uitglijdt.


Efficiënt
Het is belangrijk dat je de badkamer op een goede manier inricht. Een propvolle badkamer is niet erg mooi, maar een te lege badkamer is ook niets. Door je sanitair tegen de muur aan te plaatsen, heb je alles wat je nodig hebt en creëer je een ruimtelijk effect. Dit kun je versterken door een hangend toilet aan te schaffen. Dat ziet er niet alleen ruimtelijk uit, maar je kunt de grond ook nog eens goed schoonmaken. Als je een strakke badkamer wilt, dan is het mogelijk om de stortbak weg te werken met een muurtje. Wat geldt voor de wc, geldt ook voor de wastafel. Door een hangende wastafel te plaatsen ziet de badkamer er groter uit.Een andere truc om de badkamer groter te laten lijken is een opendraaiende deur. Omdat de deur dan naar buiten opent, heb je meer badkamerruimte. Ook kun je de vloertegels diagonaal leggen of een kast plaatsen in de badkamer. Door zo weinig mogelijk losse rommel neer te zetten, lijkt de badkamer vaak al een heel stuk groter!

Vergelijkbare artikelen