FANtv-nl-logo-mobile

Plaatsen van een nieuwe wasbak of toilet

Is het tijd voor een nieuwe wasbak of toilet? Je kunt het sanitair natuurlijk door een vakman laten plaatsen, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon zelf doen.

Bij het aansluiten van het sanitair in je wc heb je altijd te maken met waterleidingen. Ook al gebruik je bestaande leidingen, je zult altijd wel iets moeten aanpassen. Daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat je alle benodigde gereedschappen hebt, voordat je aan deze klus begint.

De boormachine, ijzerzaag en schroevendraaier zijn onmisbaar, maar ook een waterpas, rolmaat, ijzerzaag, soldeerbenodigdheden, waterpomptang, steeksleutels en de pijpensnijder en buiger kun je niet missen bij het monteren van je toilet.

Toilet installeren 
Voordat je begint sluit je de waterleiding af. Doe je dit niet, dan wordt het een grote bende. Als al het water uit de buizen is, kun je beginnen met verlengen. De koperen leidingbuizen kun je buigen met een pijpenbuiger en de verbindingen kun je maken met koppelingstukken. Heb je de goede buizen op de juiste plek? Dan kun je alles aan elkaar solderen. 

Kijk goed waar de afvoer zit van je toilet. Er bestaan namelijk toiletten met de afvoer aan de achterkant, zijkant en beneden. Kijk ook goed hoeveel ruimte je nog achter de pot en de muur hebt. Dit is bepalend voor het waterreservoir. Is er genoeg ruimte, dan kun je kiezen voor een duoblok. Daarbij zitten de pot en het waterreservoir bij elkaar in. Past het niet? Dan plaats je het reservoir meer naar boven.

Om het laatste restje water uit de oude stortbak te krijgen, moet je na het afsluiten van de stopkraan nog één keer doorspoelen. Nu de stortbak leeg is kun je de valpijp weghalen, de stortbak van de wand schroeven en de pot verwijderen. Om ervoor te zorgen dat er niets in het afvoergat kan vallen, kun je het gat het beste even afdekken.

Het is tijd om de nieuwe stortbak aan te sluiten. Monteer de toevoerleiding en het stopkraantje en soldeer het goed vast. Let hierbij erop dat je de losse onderdelen uit het kraantje haalt. Vet de twee te solderen onderdelen in met soldeervet, als het vet goed warm is geworden kun je het soldeer toevoegen. Het stroomt dan vanzelf naar de goede plek.

 

Sluit daarna de pvc-buis naar de pot aan. Dit gaat het beste met een moer en een rubberen ring. Voordat je het toilet kunt vastschroeven moet je eerst de schroefgaten aftekenen. Door het toilet boven de afvoer te zetten, weet je waar je de gaten moet boren. Heb je een betonvloer? Doe dan betonpluggen in de gaten. Als je het afvoermanchet over de afvoer van de pot hebt geschoven, kun je de naden dichtmaken met siliconenkit. Nu kun je het toilet ook vastschroeven en eindig je met het aansluiten van de valpijp. 

Wastafel plaatsen 
Je wilt niet dat de wastafel binnen de kortste keren van de muur valt, dus is het belangrijk dat de muur sterk genoeg is. Heb je een wandje van gipsplaten? Dan kun je die versterken met een extra dwarsligger of een stuk multiplex. Doe dit op ongeveer 90 cm. hoogte, want dat is de gemiddelde hoogte van een wastafel.

Je hebt warm en koud water nodig, dus je moet op zoek naar de dichtstbijzijnde waterleidingen. Maak daarvan aftakkingen van 12 millimeter. Dit kun je doen door de leidingen op twee plaatsen door te zagen en er een t-stuk tussen te zetten. Zo kun je ook rioolbuis omleiden met een pvc buis van 40 millimeter. Zorg dat deze buis onder de wastafel doorloopt en dat hij zo dicht mogelijk bij de muur blijft. Nu kun je twee verbuigbare kraanbuisjes in de opening van de wasbak monteren. Ook kun je de kraan nu plaatsen.

Om de wasbak op te hangen moet je de afstand tussen de twee ophanggaten achter in de wasbak weten. Let daarom goed op dat je vanaf het midden van elk gat meet. Gebruik nu de waterpas om de plek voor de gaten op de muur af te tekenen. Gebruik tijdens het boren een een boortje van 12 millimeter en doe hierna pluggen in de muur. Nu kun je de wasbak met de ophanghaken, plugbouten en draadstiften ophangen. Als laatste plaats je de sifon en kun je de aan- en afvoerleidingen aansluiten.

Vergelijkbare artikelen