FANtv-nl-logo-mobile

Wat te doen bij vochtproblemen

Problemen met vocht zijn één van de meest vervelende en hardnekkigste problemen in huis. En helaas ook één van de meest voorkomende.

Schimmel, zwarte plekken: iedereen kent het wel. Deze vochtproblemen ontstaan doordat er zich op een bepaalde plaats vocht ophoopt. Dit kan tal van oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een lekkende leiding, maar het kan ook zijn dat een buitenmuur te veel regenwater opneemt. En dan is er natuurlijk de (te) vochtige badkamer. Hier wat tips om vochtproblemen tegen te gaan:

Vochtproblemen in de badkamer
Een warme stomende douche brengt veel vocht in de lucht en dat is funest voor de muren en het plafond. Het is daarom belangrijk dat het vocht wordt afgevoerd. Hiervoor zijn verschillende electrische systemen op de markt die via een ventilator het vocht via een afvoerpijp of het raam wegwerken.

 

 

De meeste van deze afvoersystemen zijn gekoppeld aan het licht. Zodra het licht wordt ingeschakeld gaat de ventilator draaien, en deze blijft dat doen tot enige tijd nadat het licht weer uit is. Deze laatste periode moet ruim worden ingesteld omdat het enige tijd duurt voordat de badkamer na een douchebeurt droog is. Deze systemen zijn zeer inefficiënt omdat ze vaak voor niets draaien. Vooral als de badkamer ook als toilet wordt gebruikt.

 

Een ventilator die zelf de vochtigheidsgraad van de badkamer meet is daardoor veel beter. Deze draait alleen als het echt nodig is, en verdient zichzelf dus terug via de energiebesparing. Er zijn ook systemen die beide combineren. Ze schakelen zichzelf in als het licht aangaat (en beginnen zodoende al bij het begin van een douchebeurt met de afvoer), maar schakelen pas uit als het licht uit is en de vochtigheid onder het ingestelde niveau ligt. 

Lekkend dak
Als noodoplossing kan een kleine daklekkage verholpen worden met teerachtige Tixophalte kit. Een andere (tijdelijke) oplossing is het opbranden van een stuk dakleer. Maak de ondergrond met een gasbrander goed droog. Verwarm vervolgens het dakleer bij het lek aan de glimmende kant totdat het leer vloeibaar wordt. Druk dit dan over het gat.

 

 

Lekkende regenpijp
Een lekkende regenpijp is meestal te herkennen aan een groene kleur die wordt veroorzaakt door aanslag van algen. De muur is onder het lek ook vaak donkerder van kleur door al het vocht.

 


Voor lekkende regenpijpen en dakgoten kun je Batuband gebruiken. Dit is folie in de vorm van een soort plakband die je kunt kopen in de kleur van de regenpijp.

Aanbrengen is een kwestie van de beschermlaag er afhalen en de Batuband goed om de pijp drukken.

    

Vochtige muren
Vochtige binnenmuren tref je aan bij huizen met een enkele muur, meestal zijn dat oude huizen. Vaak tref je het vochtprobleem op een bepaalde plek aan. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een regenpijp die te dicht bij de muur uitkomt of een lekkende rioolbuis. Is de oorzaak niet te vinden of niet te verhelpen, dan kun je de muren verven met vochtwerende elastisch blijvende latex. Voor je deze aanbrengt moet je wel eerst de oude verflagen verwijderen. Ongeverfde bakstenen muren kun je ook impregneren met een waterafstotend middel.

De verwarming kan ook helpen vocht tegen te gaan. Plaats de radiatoren tegen de vochtige buitenmuur, liefst zoveel mogelijk in de hoek. Daar komen vochtproblemen het eerst voor.

Een gipsen voorzetwand is geen oplossing. Deze zorgt alleen maar voor een slechte ventilatie en voor nog meer vochtophoping achter de voorzetwand. Uiteindelijk zal deze zelf ook aangetast worden.

Ramen en vensterbanken
Uitstekende delen in de gevel, zoals dorpels en vensterbanken, kunnen vocht doen ophopen wat in de gevel trekt. Daarom beschikken de neeste moderne kunststof vensterbanken over een waterkering. Dit is niet meer dan rondgevormde gleuf over de gehele breedte van de vensterbank. Breng deze waterkering altijd aan in een vensterbank die je zelf maakt. Bijvoorbeeld door hem te gutsen (hout) of te slijpen (steen).

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl