FANtv-nl-logo-mobile

Klushuis IJburg - Toilet beneden

Het toilet op IJburg heeft een bijzondere uitstraling gekregen. Het toilet is rondom afgewerkt met tegels, waarop foto's zijn bedrukt. Dit zorgt voor een kleurrijk geheel.
Plafond uitrachelen
Afhankelijk van de situatie moet je het plafond uitrachelen. Uitrachelen is nodig omdat een onafgewerkte onderkant van de verdiepingsvloer met daarop de leidingen gemonteerd, niet geschikt is voor afwerking in één keer. De rachels worden dus iets onder de onderkant van de verdiepingsvloer en de leidingen geplaatst zodat je hier tegenaan wel een afwerking kunt monteren. In het toilet is een MDF-plafondplaat bevestigd, zaag vervolgens een gat uit het MDF voor de ventilatie.


Verder moet in de WC de spoelbak van het toilet worden omgetimmerd (korte beschrijving hoe je dit doet, waar je op moet letten). Hiervoor kun je het beste watervast multiplex gebruiken, omdat het een natte ruimte is. Het multiplex is goed bestand tegen vocht.


Klimband
Voor een waterdichte aansluiting tussen de vloer en de wanden gebruik je kimband. Klimband is speciaal geschikt voor vochtige ruimtes. Dit is eenvoudig aan te brengen, omdat het band zelfklevend is.


Tegelen
Voordat je gaat beginnen met tegelen moet de ondergrond goed schoon, droog en vetvrij zijn. Verwijder loszittende delen en vul eventuele gaten en scheuren op met een vulmiddel. De wanden zijn sterk zuigende. Behandel deze met een voorstrijkmiddel speciaal voor zuigende ondergronden. Binnen een half uur is de voorstrijk stofdroog en drie uurtjes later is de wand volledig opgedroogd.


Voor recht tegelwerk moet er eerst een goede verdeling worden gemaakt en een rechte lat aangebracht worden waarop je begint met tegelen. Voordat je de lat aanbrengt, moet je eerst controleren of er geen leidingen in de muur lopen. Hiervoor heb je speciaal gereedschap. Het snijden van de tegels moet precies gebeuren. Gebruik voor het lijmen van de tegels een flexibele pastalijm. De wanden zijn van gipsvezelplaten gemaakt en de toiletombouw is van multiplex. Dit zijn materialen die kunnen werken. De flexibele pastalijm vangt deze werking op. Zou je gewone lijm gebruiken dan kunnen de tegels los springen.


De lijm breng je aan met een lijmkam. Er zijn verschillende vertandingen. Welke je moet gebruiken is afhankelijk van het formaat tegel. Om overal dezelfde voegbreedte te houden, gebruik je voegkruisjes. Gebruik voor de vloer een bouw- en tegellijm. Deze is makkelijk te verwerken, waterbestendig en standvast en daardoor prima geschikt voor de vloer. Als alle tegels op de wand en de vloer zitten, moet het 24 uur drogen voordat je kunt voegen.Voegen
Na het tegelen kun je beginnen met voegen. Als je voor het tegelen flexibele tegellijm hebt gebruikt, moet je ook een flexibel voegmiddel gebruiken. Anders knappen de voegen er uit.


De verhouding tussen het water en het poeder is nog een precies werkje. Het voegmiddel moet namelijk de juiste dikte hebben, anders krijg je het niet goed in de voegen en hecht het niet goed.Het voegmiddel aanbrengen doe je met een voegrubber of een voegspaan. Gebruik absoluut geen harde spaan, anders beschadig je de tegels en dat zou natuurlijk zonde zijn.


Het voegen is eigenlijk heel eenvoudig, het is een kwestie van het voegmiddel diagonaal over de tegels bewegen. De voegresten kun je al na 15 tot 30 minuten verwijderen met een licht vochtige spons.


Fonteintje bevestigen
Als laatste hang je het fonteintje op. Gebruik hiervoor een speciale wastafelbevestiging. Deze is speciaal geschikt voor holle wanden en zeer eenvoudig te monteren. Gebruik voor het afkitten van de naden een blijvende elastische en schimmelbestendige siliconenkit. Deze is speciaal voor vochtige ruimtes bestemd en hecht onder andere op porselein, geglazuurde tegels en keramiek. Het is ongevoelig voor schimmel en het blijft langer wit.


Foto tegels kunenen ondermeer worden besteld via Fotogeschenk.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl