FANtv-nl-logo-mobile

Tips om vlekken uit kleding te krijgen

Miele is een echte specialist op het gebied van schoonmaken van kleding. Hun wasmachines zijn onovertroffen. Toch heeft ook bij een Miele wasmachine een vlek wel eens extra aandacht nodig. Daarom heeft Miele een handige gebruiksaanwijzing voor het verwijderen van vlekken op de site gezet. Hieronder een aantal voorbeelden.

Inkt
Behandel een inktvlek met karnemelk. Ook citroensap is een beproefd middel. Met azijn of een warm sopje moet u wat voorzichtiger zijn. Probeer de werking hiervan eerst uit op een onzichtbare plaats in de stof.

vlekken-kleding

Bloed
Bij een bloedvlek is snel handelen vereist. Spoel de vlek direct met koud water uit en laat de vlek vervolgens in zout water weken. Oude vlekken kun je beter eerst met wat verdunde ammonia behandelen.

Vet
Het verwijderen van vetvlekken is bijzonder eenvoudig. Meestal is een beetje wasmiddel of een warm sopje en een wasbeurt in de machine voldoende. Het gebruik van een vloeibaar wasmiddel is aan te bevelen, omdat dit meer tenside bevat dan poedervormig wasmiddel en met vet korte metten maakt. Een oud huismiddeltje is ook aardappelmeel, waarmee het vet eerst wordt opgezogen en dan wordt uitgeborsteld. Is de vlek nog niet weg, dan helpt bijvoorbeeld huishoudsoda of het wegwrijven met zeep en vervolgens zo heet mogelijk wassen. Ook spiritus, alcohol of zeepspiritus kunnen helpen. Alleen wol kan met wasbenzine worden voorbehandeld.

Chocolade
Krab een chocoladevlek eerst met een mes los. Meng vervolgens wat alcohol of glycerine met eigeel en laat dit kort op de chocoladevlek inwerken. Was de stof vervolgens in een warm sopje. Een andere manier is om de chocolade in melk te deppen en de vlek na enige tijd uit te spoelen.

Rode Wijn
Tegen rode wijn helpt witte wijn. Ook sherry of zuivere alcohol verwijderen de vlek voor 100%. Maar het beste middel is en blijft zout. Het is in ieder geval aan te bevelen de vlek zo snel mogelijk te behandelen. Voordat u de wasmachine aanzet, is het goed een druppel citroensap op de vlek aan te brengen. Is de vlek daarna nog niet weg, leg de stof dan voor de volgende wasbeurt een nacht lang in karnemelk. Als ook dat niet helpt, probeer je het tot slot met glycerine. Fluweel en zijde kunnen niet met zout of witte wijn worden behandeld, maar wel met maïs- of aardappelmeel. Tegen achtergebleven sporen van rode wijn helpen dan verdunde ammonia, spiritus of zeepspiritus.

Witte wijn
Een vlek van witte wijn moet zo snel mogelijk worden aangepakt. Spoel de vlek direct uit met warm water. Om het vocht daarna beter te absorberen, strooit u royaal zout over de vlek, net als bij rode wijn.

Modder
Modder kun je met een zachte borstel uit kleding verwijderen. Om de vlekken nog gemakkelijker te laten verdwijnen, maak je de borstel eerst nat met een beetje water of wasbenzine.

Kijk voor het behandelen van veel meer vlekken op de Miele Vlekkenwijzer.

Vergelijkbare artikelen