Televisie kopen? Tips en informatie
Als je een televisie koopt let je op de beeldgrootte en de beeldresolutie (bijv. Full HD of HD Ready). Maar er zijn meer zaken van belang om een TV te kopen waar je later geen spijt van hebt.
Hieronder vind je een aantal van deze zaken. Kijk bij het overzicht van televisies voor nog veel meer informatie, tips en voor een zoekfunctie om de televisies te vinden die aan jouw wensen voldoen, of bij de beste elektronicawinkels voor het totale aanbod aan goede televisies.
Smart TV of niet?
Wat is een smart TV? Veel moderne televisies zijn Smart TV's. Een Smart TV houdt in dat je de televisie met internet kunt verbinden. Via een browser en apps kun je dan op je televisie gebruik maken van bijvoorbeeld Netflix, Facebook, Youtube en Popcorn Time, maar ook browsen en mailen. De mogelijkheden van een Smart TV zijn dus veel groter dan die van een gewone televisie en een Smart TV is dan ook zeker aan te raden.
Wifi of bekabeld internet?
Een Smart TV moet natuurlijk wel verbinding hebben met internet voor al deze extra functies. Daarvoor beschikt een Smart TV over een internet-aansluiting. Dit kan altijd via een netwerkkabel, maar steeds meer Smart TV's beschikken over ingebouwde WiFi. Doordat een televisie op een vaste plek staat is een bekabelde netwerkaansluiting het meest interessant (want sneller en minder storingsgevoelig dan WiFi). Maar als je geen kabel wilt trekken of thuis alleen een draadloos netwerk hebt moet je er wel rekening mee houden dat je nieuwe Smart TV WiFi moet ondersteunen.
Wat kun je met de USB-poort?
De meeste moderne televisies beschikken over een USB-poort zodat je via de televisie video's, foto's en muziek kunt afspelen vanaf een USB-stick of externe harde schijf. Hiervoor hoeft de TV geen Smart TV te zijn.
Bij sommige televisies kun je ook programma's via de USB-poort op een stick of externe harde schijf opnemen. Handig, maar deze functie is alleen beschikbaar bij het gebruik van een CI-module/smartcard en je kan de beelden alleen op dezelfde televisie terugkijken.
Wil je streamen via DNLA?
Met DNLA kun je beelden die op je telefoon, computer of tablet staan naar de televisie streamen. De meeste moderne televisies ondersteunen DNLA.
Wil je films in 3D kijken?
En dan is er natuurlijk nog 3D. De mogelijkheid im 3D films via de TV te kijken is steeds vaker standaard bij televisies. Maar let op, je video-bron (bijvoorbeeld de blu-ray speler) moet de beelden in 3D kunnen afspelen en een 3D bril is ook nodig.
Bij 3D televisies zijn er twee technieken. Passief, waarbij een simpel brilletje (zoals in de bioscoop) volstaat, en actief waarbij je een zwaardere elektrische bril draagt (met een accu en ingebouwde techniek). Bij de actieve 3D televisie/bril is de beeldkwaliteit een stuk beter.
Wat is een curved televisie?
Je ziet steeds meer curved televisies op de markt kopen. Dit zijn gebogen televisies die een beter gevoel van diepte geven. Op een tv meubel zien curved televisies er stijlvol uit, maar aan de wand ogen ze minder mooi.
Wat is local dimming?
Local dimming kom je op ongeveer de helft van de nieuwe televisies tegen. Deze techniek geeft donkere beelden beter weer. Zwart is ook echt zwart terwijl het bij andere televisies meer donkergrijs is. Local dimming werkt met LED-verlichting die dimt achter zwarte beelden.
Wat doet een ingebouwde tuner?
Veel televisies met een digitale tuner hebben een ingang voor een CI-module.Daarin past een smartcard van je provider. Zo heb je geen decoder-kastje bij je televisie nodig en kun je alles met de afstandsbediening van je TV bedienen. Er zijn aparte ingebouwde tuners voor kabel-providers (bijv. Ziggo), Satelliet-aanbieders (bijv. CanalDigitaal) en Digitenne.
Let ook op het stroomverbruik!
Hoe hoger de energieklasse, hoe lager de stroomkosten. Een A+ televisie is dus zuiniger dan een televisie met energieklassie A. Kijk je veel TV? Overweeg dan een A++ televisie om stroomkosten te sparen.
Bij de televisies vind je veel meer informatie en kun je zoeken naar de televisies die aan jouw wensen voldoen.
Tags: Elektronica, televisie